Transportatorii acuza Guvernul pentru cresterea preturilor carburantilor, din cauza majorarii accizelor si a TVA, dar si deprecierii leului fata de dolar si euro, si solicita returnarea accizei aferente transporturilor comerciale si transparenta privind structura preturilor benzinei si motorinei.

"Guvernul este de vina pentru ca pretul carburantilor este mare. Noi putem sa mergem si in alte tari sa alimentam, si astfel vom pune presiune pe stat, pentru ca ii vor scadea incasarile", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), conform MEDIAFAX.

Potrivit lui Lixandru, in 2009 s-au consumat sapte miliarde de litri de combustibil, pentru care statul a incasat din taxe patru miliarde de euro.

"Nu ne-ar deranja pretul carburantului daca am avea autostrazi si conditii de siguranta, dar asa devenim si neconcurentiali in raport cu alti transportatori din Uniunea Europeana", a spus reprezentantul UNTRR.

In Romania, pretul de baza pentru motorina este de 0,64 de euro/ litru, mai mare decat in Austria (0,585 euro/ litru) si Germania (0,458 euro/ litru), conform patronatului.

  • UNTRR solicita stoparea cresterii necontrolate a pretului la motorina, asigurarea functionarii libere a pietei si transparentei structurii pretului si returnarea accizei aferente transporturilor rutiere comerciale.

Potrivit patronatului, returnarea accizei ar avea ca efect dezvoltarea transporturilor, diminuarea costurilor care se vor reflecta intr-un pret mai mic al produselor la raft si separarea pietei negre de cea legala.

Prezent la eveniment, presedintele UNTRR, Constantin Isac, a spus ca nu se poate calcula pretul corect al carburantilor deoarece nu exista o structura clara a pretului, cum se intampla in alte state, unde exista transparenta. El a afirmat ca 40% din bugetul unei companii reprezinta costul cu carburantii.

Consiliul Concurentei a anuntat, marti, ca datele preliminare ale autoritatii de reglementare arata ca firmele petroliere din Romania au respectat legislatia in privinta cresterii preturilor la carburanti. Autoritatea va finaliza in primul trimestru din acest an o investigatie pe piata comercializarii carburantilor, inceputa in 2005.

Citeste si:
Prețul motorinei a ajuns sub pragul de 7 lei. Cât costă benzina în...
Prețul motorinei a ajuns sub...

Mai mult decat atat, in ultima perioada, o serie de miscari au fost initiate de posesorii de autoturisme. Facebook a fost asaltat initiative si chemari la proteste . Cele mai multe arata asa:

"In curand benzina va ajunge la 6 lei/litrul. Dragi Romani haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinarii MILIARDARI si sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Dupa asta pretul benzinei/ motorinei va scadea. SA NU INTRE NIMENI IN NICIO BENZINARIE - pe 17-18-19. ianuarie !!! sa mergem cu RATB, cu bicicletele sau pe jos , sau alimentati inainte . Amintiti-va de 21-22 DECEMBRIE 1989 SI INCERCATI SA FACETI LA FEL. DATI MAI DEPARTE ACEST MESAJ SA AJUNGA LA TOATA TARA. Sustine miscarea ! "

  • Premierul Emil Boc, despre scumpirea excesiva a carburantilor
Premierul Emil Boc a declarat luni ca Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid si nejustificat pretul carburantilor.
Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

  • Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, despre scumpirea excesiva a carburantilor
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, in luna noiembrie, ca preturile combustibililor pe piata romaneasca au o evolutie divergenta fata de principalii factori care ar trebui sa le influenteze, iar BNR nu intelege mecanismele care stau in spatele scumpirilor anuntate de producatori.

Pe de alta parte, potrivit companiilor petroliere, preturile la pompa sunt influentate in principal de evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si de evolutia cursului leu/dolar.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL si OMV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.