Pretul la carburanti a crescut in ultimul timp din cauza taxelor mari si nu neaparat din pricina pretului la materie prima, afirma omul de afaceri Dinu Patriciu. “Statul este de vina”, spune fondatorul Rompetrol, care a iesit complet din actionariatul companiei in 2009.

“Cresterea taxarii este cauza principala si nu cresterea pretului materiei prime. Statul este de vina. De altfel, aceasta nu este o hiba pe care o avem doar noi. Intreaga Europa face greseli in privinta cresterii impozitarii. Aceasta filosofie fiscala se dovedeste a fi gresita pentru ca duce la ritmuri de crestere economica foarte scazute”, a spus Dinu Patriciu, la Radio Guerrilla.

El a reluat o declaratie mai veche, conform careia profitul rafinariilor din Europa este negativ. “Nu avem vreo rafinare profitabila in Europa. Companiile petroliere fac profit pe alte paliere: extractie, productie si, eventual, distributie".


In ultima perioada au avut loc mai multe protestele organizate in statiile de alimentare. “Cred ca protestul ar trebui sa se indrepte catre scaderea taxelor si nu la benzinarii, ceea ce il face complet ineficient. Consumul de carburanti are o flexibilitate extrem de redusa, indiferent de pret. Suntem dependenti de combustibili”, a declarat Dinu Patriciu. [Proteste in tara impotriva pretului carburantilor]

In opinia sa, pretul titeiului va evolua pe termen scurt peste pragul de 100 de dolari pe baril.

Mai multe detalii despre ce crede Dinu Patriciu despre scumpirea carburantilor citeste pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.