Discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la umatoarea misiune de evaluare a acordului actual, in luna octombrie, a declarat reprezentanul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, care considera ca nu va fi necesar si un nou imprumut.

"Acest subiect (n.r. un nou acord) nu a fost abordat acum. Cred ca in perioada urmatoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, insa, de decizia Guvernului. Ca economist, o parere personala daca vreti, o continuare a parteneriatului cu FMI si Comisia Europeana trebuie sa continue. Principial, cred ca un astfel de parteneriat este benefic. (...) Nu cred ca va fi nevoie de un nou imprumut", a afirmat Tanasescu, potrivit MEDIAFAX.

La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a spus ca discutiile despre un nou acord intre autoritatile romane si institutia financiara internationala sunt premature si ca vor avea loc "la un moment dat".

  • Nu vor fi probleme cu eliberare urmatoarei transe de la FMI, de 900 milioane de euro

Aplicarea de catre Guvern a masurilor convenite cu FMI arata determinare, astfel ca reprezentantii institutiei financiare vor pleca de la Bucuresti cu o impresie buna si nu vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei transe de imprumut, considera Tanasescu. "Implementarea masurilor arata determinare. Eu cred, din ce am discutat cu ei, ca vor pleca cu o impresie pozitiva, foarte buna", a declarat reprezeentantul Romaniei la FMI.

Intrebat daca vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei ranse din acord, in valoare de 900 milioane de euro, el a spus: "Categoric nu". Tanasescu a tinut sa precizeze ca decizia privind eliberarea urmatoarei transe va fi luata de catre board-ul FMI, pe baza analizelor efectuate in timpul misiunii de evaluare.


O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI, BERD si Banca Mondiala, pe o perioada de doi ani, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Programul actual se incheie in primavara anului viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.