Discutiile dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI) nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Discutiile care au avut loc intre autoritatile romane si reprezentantii FMI nu au condus la noi masuri care sa fie implementate in 2010 si 2011, astfel incat sa fie avute in vedere noi taieri de salarii, si asa mai departe", a spus Tanasescu pentru MEDIAFAX.

Salariile bugetarilor au fost reduse de la 1 iulie cu 25%, ca parte a unui program mai amplu privind reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor colectate, printre masuri fiind si majorarea TVA de la 19% la 24%.

Tanasescu a aratat ca rezultatul discutiilor de pana acum cu reprezentantii FMI a fost consolidarea masurilor care au fost deja stabilite
, astfel incat implementarea lor sa conduca la un deficit bugetar in limita de 6,8% din PIB pentru acest an si de 4,4% din PIB pentru anul viitor. "In momentul de fata trebuie sa ne incadram intr-o limita de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o in acordul cu FMI. Este in principial ceea ce trebuie sa facem pentru consolidarea fiscala", a adaugat Tanasescu.

Romania s-a angajat in acordul cu FMI sa limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de salariati pana la inceputul anului viitor.

Tanasescu a mai spus ca pe termen mediu si lung, respectiv pana la la finalizarea acordului in vara anului 2011, autoritatile vor rezolva si problema datoriilor statului catre mediul privat.

  • Romania va avea o crestere economica "buna" anul viitor, dupa doi ani de recesiune

"Evolutiile economiei pot sa confirme ca pentru acest an va fi un desen al economiei undeva in jurul cifrelor anuntate de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (n.r. scadere economica de 1,7-1,9%). Anul viitor putem avea o crestere economica pozitiva. Acest lucru este foarte clar. Urmeaza sa finalizam dimensiunea ei", a afirmat Tanasescu.
Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

El a spus ca avansul economiei de anul viitor va fi alimentat de doua mari componente, respectiv exporturile si consumul agregat. "Va fi o crestere economica buna, dupa doi ani de recesiune", a continuat Tanasescu.

Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor urmeaza sa fie facute publice de catre FMI la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane in primavara anului trecut.

La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

Citeste si:
DIICOT: Sechestru pe averile lui Dan Ioan Popescu, Tanasescu,...
DIICOT: Sechestru pe averile...

Cititi si: Romania, in fata unui nou imprumut FMI?

Cum ar trebui sa negocieze autoritatile cu FMI?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.