Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, i-a anuntat pe reprezentantii patronatelor ca exista discutii privind un nou imprumut de la FMI, dar inca nu a fost stabilita o suma, ci doar domeniile pe care ar trebui sa se axeze investitiile, potrivit lui Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.

Totusi, potrivit premierului Emil Boc, Romania nu discuta in acest moment cu Fondul Monetar International (FMI) despre un nou acord, fiind prematura existenta unor astfel de consultari.

"Este prematur sa vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem in acest moment discutii despre un nou acord cu FMI", a raspuns Boc unei intrebari a presei pe aceasta tema, intr-o conferinta sustinuta la Targoviste. Intrebat si daca Executivul ia in calcul ca salariile sa fie rationalizate la plata, Boc a raspuns ca un astfel de scenariu este exclus.

  • "Deocamdata nu exista acest subiect in discutie", a afirmat Vladescu, intrebat daca sunt astfel de discutii.

"Franks a recunoscut ca exista discutii (...). Da, da, inclusiv un imprumut, dar vor fi si masuri care sa stimuleze economia, dupa ce va fi rezolvata problema deficitului", a spus Coraci, dupa o intalnire cu reprezentantii FMI, conform Mediafax. "Evaluarile facute pana acum par sa indice ca Romania nu va iesi din criza nici anul viitor. Acordul se termina in martie 2011 dar criza va continua", a declarat Coraci pentru Gandul.

El a precizat ca nu s-a vehiculat o cifra privind valoarea imprumutului care ar putea fi contractat, dar in schimb au fost anuntate domenii prioritare pentru investitii, acestea vizand plata arieratelor, fondurile europene si investitiile publice.

Franks a declarat luni ca FMI va avea, "la un moment dat", discutii cu Guvernul despre modul in care va fi continuata relatia cu institutia financiara internationala, aratand ca Executivul si-a aratat interesul pentru o noua colaborare.

El a precizat ca acum discutiile despre un nou acord sunt "premature", iar parametrii vor fi analizati "la un moment dat".

Posibilitatea incheierii unui nou imprumut, dupa incheierea actualului acord, in primavara anului viitor, a fost anuntata de presedintele Traian Basescu.

  • Prognoze pesimiste pentru economia Romaniei in 2011?

In 2011, intr-un scenariu optimist in care economia va iesi din recesiune, Guvernul va trebui sa imprumute de la bancheri sau de la institutii financiare cel putin 13,5 miliarde de euro pentru a plati salariile si pensiile la timp, dar si pentru a "duce mai departe" datoriile acumulate pana acum, respectiv pentru a achita creditele vechi facand altele noi, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finante, citate de Gandul. Insa cum pe piata interna, in lei, statul abia se poate imprumuta la dobanzi de 7% pe an de la bancheri iar pe plan extern, in euro, sub dobanzi de 4,5-5% Romania nu prea poate convinge bancile sa ii dea bani, singura sursa de credite ieftine este Comisia Europeana.
Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Astfel, cel mai probabil, oficialii CE ii vor cere Romaniei, asa cum au facut-o si anul trecut, semnarea unui acord si cu FMI, care sa garanteze ca Bucurestiul va cheltui bine banii. Din total, statul va avea nevoie de credite de 5,2 miliarde de euro doar pentru a acoperi diferenta dintre veniturile mici, obtinute cu greu din cresterea fiscalitatii, si cheltuielile mari cu plata pensiilor, salariilor si a creditelor (+ dobanzilor aferente) contractate.

Partea cea mai proasta din toata aceasta poveste este faptul ca inca nu se stie cum va finaliza economia Romaniei anul 2010, astfel, nu se stie nici ce valoare ar putea sa aiba un viitor imprumut de la CE si FMI. Atat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, cat si seful Misiunii FMI, Jefrey Franks, au lasat sa se inteleaga ca pe masura ce recesiunea se va adanci in tara noastra, valoarea acestui viitor posibil imprumut creste proportional.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

"Nu ne-am finalizat inca estimarile, dar in mod cert sunt mai optimist decat o parte din analisti in ceea ce priveste economia (n.r. Romaniei) in 2011", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Intrebat daca este posibila revenirea economiei pe crestere anul viitor, oficialul FMI a raspuns afirmativ, potrivit Wall-Street, care citeaza Mediafax.

Romania, un alt examen in fata FMI

FMI "i-a dat leului aripi"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.