Pe fondul sosirii celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International (FMI), moneda nationala a Romaniei s-a apreciat cu 0,17% fata de euro, pana la un curs de schimb de 4,2571 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 4,2571 lei/euro, cu 0,17% ( 0,53 bani) mai mic fata de nivelul de vineri, cand un euro fusese cotat la 4,2642 lei.

Fata de dolar, cursul a urcat cu 0,18% (sau 0,6 bani) la 3,3003 lei/dolar, marcand o usoara depreciere a leului fata de nivelul de vineri.

Pe piata internationala, dolarul s-a depreciat initial de la 1,2880 la 1,2958 dolari/euro, dar apoi a recuperat din terenul pierdut pana la 1,2910 dolari/euro.

FMI a demarat luni a cincea misiune de evaluare a acordului stand-by cu Romania, evaluand evolutia economiei in al doilea trimestru al acestui an. Vizita ar urma sa fie finalizata pe 4 august, relateaza NewsIn.

Potrivit reprezentatului Romaniei la FMI, misiunea va avea trei obiective: rectificarea bugetara din 2010 in urma masurilor de austeritate impuse de guvern, discutia bugetului pentru anul 2011 si politica monetara. De asemenea, reprezentantii FMI vor acorda o atentie sporita masurilor luate de autoritati pentru reducerea nivelului arieratelor.


Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au revenit luni la nivelul dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, ca urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a sporit cerea de lei din partea bancilor
.

Astfel, in prima parte a zilei de luni, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,01% pe an, fata de 3,65% pe an, vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,51%, fata de 4,14% in sedinta precedenta. In plus, ratele dobanzilor ar mai putea creste luni, ca urmare a platilor catre bugetul de stat.

"Totusi, ne asteptam ca aceasta tendinta ascendenta sa ia sfarsit dupa ca Ministerul de Finante va emite titluri de stat denominate in euro (pe 28 iulie). Astazi (n.r. luni) MF intentioneaza sa emita certificate de trezorerie cu scadenta de sase luni in valoare de 0,75 miliarde lei. Deoarece titlurile similare sunt cotate pe piata secundara la un nivel mediu de 7% si avand in vedere rezultatele licitatiei de titluri la noua luni de saptamana trecuta, administratorii datoriei publice ar trebui sa reuseasca sa atraga suma planificata fara sa plateasca randamente peste 7%", sustin analistii ING Bank Romania intr-un raport publicat luni si citat de NewsIn.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.