Incepand cu 1 februarie vanzatorii iar vor schimba etichetele la rafturile cu produse alimentare. Preturile alimentelor se vor scumpi cu cel putin 5%, dupa cum spun producatorii, dar la raft preturile ar putea fi mai mari.

Prima pe lista majorarii preturilor este chiar alimentul de baza pe masa romanilor, painea. Incepand cu 1 februarie , pretul acesteia se va scumpi cu 15% pentru ca graul a ajuns la un pret record, informeaza Realitatea Tv. Anuntul vine din partea presedintelui Rompan, cel mai mare patronat din domeniul panificatiei.

Informatia este confirmata si de presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara: "Pretul painii va creste cu aproximativ 15%. Un litru de ulei poate sa ajunga de la 5 lei, cat este acum, pana la 7 lei. (n.r. - pret mediu, in marketuri se vinde si cu mult mai mult). Pretul materiei prime a crescut, la grau a ajuns pana la 250-260 de euro pe tona, iar in Romania nu mai exista gram de samanta de floarea-soarelui sau de soia. Este posibil ca zaharul sa se scumpeasca cu 10%”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.

  • De ce se scumpeste painea?

"Sunt trei factori. Doi factori la nivel mondial. Un an agricol prost, care a dus la reducerea ofertei de cereale, cresterea consumului de cereale destinat biodieselului si bioetanolului, care a fãcut ca cerea pentru aceasta sã creascã. Asta a generat o crestere a pretului cerealelor. Un factor intern: lipsa oricarei strategii. Acum plãtim pretul intrarii in UE total nepregãtiti pe zona agroalimentara, a declarat Mihai Lungu, presedintele Cooperativei Agricole Muntenia, conform n24plus.ro

In ultimul an, produsele de panificatie s-au scumpit cu mai putin de 5%.

  • Lactatele, urmatoarele pe lista majorarii de pret

De asemenea, "Lactatele s-ar putea scumpi cu pana la 10%, iar preturile celorlalte produse alimentare de baza vor creste cu cel putin 5%. Mai mult, in prima jumatate a anului, tigarile se vor scumpi cu 3%, iar berea cu 4%."
Citeste si:
Inflația a scăzut la 14,53% în martie, dar continuă să fie...
Inflația a scăzut la 14,53%...

„Anul trecut, vanzarile hipermarketurilor au scazut cu pana la 30%, iar o crestere de pret pe fondul unei scaderi a puterii de cumparare este foarte prost venita. Nu este imposibil ca, pe baza unor calcule, comerciantii sa mai salte cate putin preturile pentru a-si acoperi gaurile respective”, a mai precizat Frumosu, conform Ring

  • Uleiul nu scapa de febra scumpirilor

Pretul uleiului ar putea creste cu circa 30% in aprilie sau martie, pe fondul lipsei de materie prima la nivel national, care ii va determina pe producatori sa importe cu costuri mari, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Data a fost insa decalata de catre comercianti, astfel incat, incapand cu luna februarie, acesta va fi majorat in prima faza cu 15%.

Nu scap de scumpiri nici berea, pret al carei se va majora 4%, si tigarile cu 3%, adica cu 60 de bani pe pachet.


  • Ce ne ramane pe masa de Paste?

Dupa valul scumpirilor ce urmeaza sa vina, si masa de Paste este amenintata de saracie. Crescatorii si prelucratorii de carne de miel sunt nemultumiti ca statul nu mai subventioneaza inventarierea si crotalierea animalelor, astfel ca trebuie sa achite nota de plata catre medicii veterinari, scrie Evz.
Citeste si:
Scumpiri din pix la alimentele de bază. Consiliul Concurenței...
Scumpiri din pix la...

"Din 2011, potrivit reglementarilor Uniunii Europene, inventarierea animalelor si crotalierea lor trebuie sa cada in sarcina producatorilor. In aceste conditii, am cerut adoptarea unei legi care sa ne permita sa facem singuri acest lucru, si nu sa fim obligati sa platim unor medici veterinari. Cred ca este important ca noi, pe banii nostri, sa decidem ce si cum sa facem si ni se pare absurd ca altcineva sa decida ce sa facem cu banii nostri", spune presedintele sindicatului National al Crescatorilor de Ovine, Marcel Andrei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.