Invata sa folosesti tacamurile potrivite
1/14
Fiecare meniu ar trebui sa aiba tacamurile potrivite. Fie ca sunt deja in fata ta sau ca ti le aduce chelnerul indata ce ti-a luat comanda, foloseste-le pe cele potrivite. Daca deja le ai acolo si nu stii cu care sa incepi, o regula generala de bune maniere este sa incepi cu cele din margine, pana ajungi la cele din mijloc pentru desert.
Rupe painea cu mainile tale
2/14
O regula de eticheta spune ca nu ar trebui sa tai painea de la restaurant cu cutitul. Pur si simplu te folosesti de mana si imparti painea in doua, apoi iei pe rand bucatele de fiecare data cand ai nevoie.
Cunoaste pozitiile tacamurilor
3/14
Pentru ca celui care te serveste sa ii fie mai usor sa stie daca ai terminat portia sau nu, invata sa asezi tacamurile pe farfurie. Daca pui furculita si cutitul in diagonala pe marginea farfuriei inseamna ca inca mananci, dar ai luat o pauza. Daca vrei sa anunti ca ai terminat, asezi cutitul si furculita in paralel, in mijlocul farfuriei.
Nu folosi servetul ca batista
4/14
La masa vei primi un servet pe care sa il asezi in poala. Dar daca ai nevoie sa iti sufli nasul, scuza-te si du-te la toaleta. Acolo nu ii vei deranja pe ceilalti de la masa.
Fii amabil cu chelnerul
5/14
Foloseste cuvinte amabile la adresa chelnerului si spune-i “multumesc” sau “te rog” atunci cand se impune. Recunostinta se va reflecta la final in bacsisul pe care il lasi pentru serviciile oferite. Nu este elegant nici sa il strigi sau sa faci galagie cand il atentionezi ca ai nevoie sa ajunga la tine. Este suficient sa faci contact vizual sau un semn discret cu mana sa vina la tine.
Asteapta sa primesti un loc
6/14
Multe restaurante au aceasta politica. Mai exact, esti intampinat la intrarea in local de un angajat care iti va prezenta locurile libere, dupa ce inainte te-a intrebat despre cate persoane este vorba. Fie astepti sa fii condus la masa unde ai rezervare, fie sa ti se spuna care sunt mesele libere, puncteaza
Reader's Digest.
Asteapta sa isi primeasca toata lumea comanda
8/14
Atunci cand ati iesit in oras mai multe persoane, este normal ca fiecare sa fi comandat altceva. Si ca fiecare sa primeasca la un interval diferit mancarea, dar este frumos sa astepti ca toti cei care te insotesc sa primeasca ce au comandat in restaurant, inainte sa incepi sa mananci. Daca vrei sa trimiti ceva inapoi pentru ca ti se pare nefacut, atunci asigura-i pe toti ceilalti ca pot continua sa manance.
Paraseste localul dupa ce ai terminat
9/14
Nu este prea placut sa ajungi undeva si sa nu fie locuri libere. De asta nu este corect sa monopolizezi o masa, doar pentru ca vrei sa mai stai in oras. Este de bun simt sa parasesti un local cam in 15 minute dupa ce ai terminat si ai achitat.
Nu-ti lasa telefonul pe masa
10/14
Este o regula evidenta de
bune maniere pe care multi o uita in prezentul agitat, cand petrecem tot mai mult timp in mediul virtual. Nu iti tine pe masa telefonul, cheile, agenda sau orice alte lucruri de care crezi ca ai avea nevoie, noteaza
entrepreneur.com.
Stabiliti de la inceput cum se va plati
10/14
Anunta chelnerul inainte de a veni sa ceara achitarea notei, daca vei plati tu. Astfel il scutesti pe invitati de situatiile neplacute. Plus ca, se intelege ca daca tu ai facut invitatia, sa fii cel care va plati nota. Daca decideti sa impartiti bonul, atunci stabiliti din timp, ca sa nu incepti discutiile la fata locului. De asemenea, il poti anunta pe chelner daca va face note separate pentru a tine evidente diferite.
Nu consuma din mancarea insotitorilor
10/14
Cel putin daca nu este o persoana pe care o cunosti foarte bine. Atunci, desigur, iti permiti alte formalitati. De asemenea, daca esti la restaurant cu cineva la o masa de afaceri, nu este prea placut sa incepi sa faci poze mancarurilor pentru contul tau de pe retelele sociale.
Cum sa consumi mancarea comandata
10/14
Daca ai comandat la restaurant o friptura sau ceva care trebuie taiat: taie o bucata si mananca, taie alta si tot asa. Nu taia mai multe bucatele inainte de a o consuma pe cealalta. Altfel faci haos in farfurie si nu este deloc estetic.
Pozitia pe scaun la restaurant
10/14
Stai drept, nu te cocosa. Pastreaza bratele - inclusiv coatele - pe masa. Priveste-ti mereu interlocutorul in ochi si acorda-i atentie.
Cum tii paharul de vin
10/14
Daca ai ales sa comanzi vin, atunci tine paharul cum trebuie, adica de picior. Daca nu mai vrei sa consumi, nu intorci paharul - cand chelnerul vrea sa toarne in pahar, faci un semn discret ca nu mai doresti.
Desigur, stii bunele maniere, dar sunt momente cand pur si simplu nu iti dai seama ca reactionezi gresit. Fie ca este vorba despre regulile de conduita in public sau in privat.
Intr-un restaurant lucrurile sunt destul de clare. Pentru o aparitie si prezenta impecabile, data viitoare cand vei ajunge intr-un local, iti spunem cateva dintre principalele reguli de eticheta de care sa tii cont. Asta pentru a adopta o conduita corecta si a face o impresie impecabila celor care te insotesc, dar si celor din local. Plus ca vei putea evita neplacerile cauzate de o posibila situatie cand poate nu ai stiut cum sa reactionezi, sa te comporti cu chelnerul sau sa folosesti tacamurile.