Avocado este bogat in grasimi mononesaturate, de tipul celor care ajuta incetinirea eliberarii zaharurilor in sange, scrie
prevention.com.
Ciresele contin antociani, compusi care ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, reducand la jumatate productia de insulina. In plus, aceasta substanta protejeaza impotriva aparitiei bolilor de inima si a cancerului.
Potrivit unui studiu, condimentele imbunatatesc metabolismul glucozei, regland nivelul de zahar din sange. Semintele de schinduf si turmericul/ curcumina au efecte hipoglicemice. Alte studii semnaleaza semintele de chimen si mustar, ghimbirul, curry si coriandrul ca avand proprietati ce sustin lupta impotriva diabetului.
Un studiu din 2010 a relevat ca o doza zilnica de ingrediente bioactive din afine are capacitatea de a reduce riscul de a se dezvolta diabet zaharat in cazul persoanelor cu risc. Datorita continutului scazut de fructoza, impiedica acumularea de glucoza in sange, iar antioxidantii impiedica deteriorarea celulara, scrie
csid.ro.
Bogat in aceleasi grasimi mononesaturate gasite in avocado, uleiul de masline previne acumularea grasimii si cresterea nivelului de zahar din sange. In pus, incurajeaza eliberarea hormonului leptina, care are un rol important in suprimarea apetitului, scrie
rodalewellness.com.
Un studiu din 2003 a aratat ca scortisoara are capacitatea de a determina celulele musculare si hepatice de a raspunde mai usor la insulina. Astfel, un raspuns mai bun la insulina poate genera echilibrul de zahar din sange, prin urmare, mai putina insulina eliberata in organism.
In ciuda gustului dulce, acest fruct scade nivelul zaharului din sange, un studiu relevand ca o jumatate de mango proaspat este suficienta pentru a obtine efectul dorit. In plus, mango contine 20 de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A si C, acid folic, si fibre.
Fiind bogate in fibre, acid folic, magneziu, potasiu, fier, minerale esentiale in reglarea nivelului de zahar din fluxul sanguin, semintele de chia imbunatatesc sensibilitatea la insulina, simptomele legate de sindromul metabolic, regleaza tensiunea arteriala mare si dezechilibrul nivelului de colesterol.
Un studiu de la Universitatea de Stat Arizona a relevat ca oamenii care beau la masa o bautura care contine otet se bucura de un nivel de zahar in sange optim. Se recomanda otetul alb sau cel de mere, acesta din uram fiind adesea folosit ca tratament natural pentru diabetul zaharat. In schimb, otetul balsamic contine mai mult zahar.
Un studiu a constatat ca persoanele supraponderale si obeze care au mancat cate doua oua la micul dejun au pierdut cu 65% mai mult in greutate decat persoanele care au mancat un mic dejun similar, insa fara oua. Cercetatorii sunt de parere ca ouala pot controla foamea prin reducerea raspunsului la insulina dupa masa si controleaza apetitul prin prevenirea fluctuatiilor mari a nivelurilor de insulina.
Un nivel ridicat al zaharului in sange este toxic pentru organism, distrugandu-se organe si vase de sange, existand riscul unui atac de cord, a declansarii diabetului de tip II sau a unui accident vascular cerebral, leziuni ale nervului si chiar orbire. Vestea buna este ca exista cateva alimente care regleaza nivelurile crescute ale zaharului in sange. Iata cateva dintre acestea.