Pofta de carne poate indica o carenta de fier. Drept urmare, asigura-ti doza optima de fier din produse din carne, dar nu numai: fructele uscate, semintele de dovleac, spanacul, orezul brun, germenii de grau, fulgii de ovaz, fasolea verde au un continut semnificativ de fier.
Stresul si consumul excesiv de zahar poate epuiza resursele de calciu si magneziu, intensificand poftele. De exemplu, nivelurile scazute de magneziu declanseaza pofta de ciocolata. De aceea, se recomanda consumarea produselor lactate, a sardinelor, somonului, semintelor de chia si susan pentru a restabili nivelul calciului in organism. Pentru magneziu, se recomanda: nuci, seminte, broccoli, migdale, peste, avocado, banane.
Lipsa acestor acizi grasi esentiali poate declansa pofta de branza. De aceea se recomanda, consumarea pestelui gras ca somon, sardine sau ton, a nucilor, semintelor de in, soia, fasole, scrie
prevention.com.
Aceasta clasa de vitamine este importanta, intrucat ajuta organismul pentru a face fata stresului. Vitaminele B1 si B5 mentin functionarea adecvata a glandelor suprarenale, iar vitaminele B6 si B9 ajuta in reglarea starii se spirit. Astfel, in perioadele stresante, organismul foloseste aceste vitamine mai repede, iar daca nivelurile vor fi insuficiente, vei fi predispus efectelor stresului, printre care supraalimentarea. De asemenea, cofeina, alcoolul si zaharurile rafinate genereaza niveluri scazute ale acestei vitamine in organism. Intrucat, vitamina B se regaseste intr-o serie de alimente se recomanda: fructe de mare, carne de pui, lactate, banane, cartofi, avocado, salate, oua, iaurt.
Zincul este un mineral, care asemenea vitaminei B, tinde sa fie scazut in conditii de stres. Aceasta lipsa te va face sa adaugi mai multa sare sau mai mult zahar alimentelor. De aceea se recomanda o dieta bogata in surse animale (stridii, crab, ficat, carne de vita si miel), seminte (de dovleac sau de susan), nuci, linte, fasole.
Atunci cand se simte o nevoie constanta de a se consuma carbohidrati, organismul indica o carenta de triptofan. Aceasta este un aminoacid esential pentru o functionare optima a creierului, pe baza sa fiind sintetizat serotonina, care este cunoscuta ca influentand starea de spirit. Pentru a se evita instalarea anxietatii sau a proastei dispozitii, se recomanda alimentele bogate in acest aminoacid: lapte, oua, caju, banane, branza de vci, nuci, carne de curcan.
Pofta de dulciuri indica un deficit de crom, iar consumul acestora mai degraba inrautateste situatia decat sa o amelioreze. De aceea este indicat sa se consume alimente bogate in crom: ficat, carne de vita si de pui, oua, cereale integrale, broccoli, sparanghel, morcovi, scrie
descopera.ro.
Deficitul anumitor vitamine, minerale si antioxidanti poate genera pofta de mancare. Contrar credintei, daca nivelul calciului sau al magneziului este scazut, nu se va simti nevoie de a se consuma un iaurt sau orice alt aliment care ar putea contine aceste minerale, ci mai degraba se va opta pentru dulciuri. Iata ce deficiente va provoaca pofta de mancare.