Protectie impotriva radicalilor liberi si a substantelor cancerigene
1/11
Actiunea uleiurilor volatile califica mararul drept un aliment chimioprotector, asemenea patrunjelului, care poate ajuta la neutralizarea anumitor tipuri de substante cancerigene, cum ar fi benzopyrenes care este parte a fumului de tigara. Mararul are si calitati antioxidante, protejand astfel organismul impotriva radicalilor liberi si a cancerului.
In afara de proprietatile sala chimioprotectoare si bacteriostatice, mararul este si o sursa foarte buna de calciu, fibre dietetice, minerale, fier si magneziu. Calciul este foarte bun pentru intarirea oaselor si prevenirea unor boli ca artrita reumatoida sau osteoporoza. Aceste boli afecteaza milioane de oameni in fiecare an, si calciu, impreuna cu alte minerale esentiale, care de altfel se regasesc in marar, sunt o componenta cheie in dezvoltarea corespunzatoare a oaselor.
Uleiurile esentiale prezente in marar stimuleaza si activeaza secretia de bila si a sucurilor digestive. Aceste uleiuri stimuleaza de asemenea, si ameliorarea constipatiei, avand proprietati antispastice si diuretice.
Ajuta la gestionarea nivelului de insulina
4/11
Mararul a fost mult timp asociat cu diabetul zaharat si cu gestionarea nivelului de insulina. In ciuda faptului ca cercetarea este oarecum limitata in acest domeniu, in special pe subiectii umani, studiile au aratat ca acesta poate ajuta la reducerea fluctuatiilor lipidelor serice si a nivelulului de insulina in diabetul indus de corticosteroizi.
Ajuta metabolismul sa functioneze optim
5/11
De asemenea, este bogat in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A, batacaroten, vitamina C, esentiale in functionarea optima a metabolismului.
Uleiurile esentiale, confera mararului efect sedativ, stimuland starea de liniste. Flavonoidele si complexul de vitamina B activeaza secretia unor enzime si hormoni care au efecte calmante si hipnotice, contribuind astfel la un somn linistit.
Sistem imunitar puternic
7/11
Mararul a fost mult timp asociat cu activitatea antimicrobiana, aratandu-se ca previne o serie de infectii microbiene pe tot corpul. Dizenteria, de exemplu, este cauzata, in principal, de infectiile fungice. Uleiurile esentiale din marar au efect dezinfectant si ajuta eficient la inhibarea acestui tip de infectii.
Asigura o respiratie proaspata
8/11
Atat semintele de marar, cat si frunzele sunt foarte eficiente in igiena orala, asigurand prospetime. Datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriologice si dezinfectante, mararul stopeaza aparitia infectiilor microbiene in gura, iar antioxidantii minimizeaza efectul radicalilor liberi asupra gingiilor si dintilor.
Ajuta in curele de slabire
9/11
100 g de marar are doar 43 de calorii, dar profilul de fito-nutrienti nu se regaseste in cantitati mai mici decat in orice alta sursa de hrana cu mai multe calorii; fie ca este vorba, leguminoase, cereale, sau carne.
Sughitul poate aparea din mai multe motive. Unele dintre acestea ar putea fi gazele, alergiile, hipersensibilitatea sau anumite disfunctionalitati nervoase. Mararul poate ajuta in toate aceste situatii. Mararul ajuta la reducerea formarii de gaze si la calmarea sughitului cauzat de alergii, hiperactivitate, sau tulburari nervoase.
- Continutul de vitamina A contribuie la sanatatea pielii si asigura o vedere buna.
- Mararul ajuta la eliminarea toxinelor si excesului de saruri din organism.
- Stimuleaza alaptarea si secretiile endocrine.
- Este anticongestiv si antihistaminic, ajutand sistemul respirator sa functioneze mai bine.
- Combate depresia.
- Ajuta la functionarea optima a rinichilor.
Mararul este mirodenia perfecta in aromatizarea salatelor, muraturilor, preparatelor din peste si nu numai. Semintele sunt chiar mai aromate decat frunzele, fiind cel mai frecvent asociate bucatariilor scandinave si nemtesti. El este disponibil, in forma proaspata, in timpul verii si toamna devreme, si in forma uscata pe tot parcursul anului. Pe langa gustul extraordinar pe care il confera preparatelor, mararul are numeroase beneficii pentru sanatate, conform whfoods.com, organicfacts.net si nutritionandyou.com.