Ouale sunt bogate in cisteina, sulf, lecitina si luteina. Corpul uman absoarbe mult mai usor luteina din ou decat din alte surse alimentare, datorita prezentei lecitinei. Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale luteinei este puterea de a proteja impotriva cataractei si a degenerescentei maculare.
Beta-caroten-ul, prezent din plin in morcovi, este un antioxidant ce ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara si de catarcta. Astfel, o dieta bogata in morcovi ajuta la stimularea sanatatii ochilor.
Broccoli este bogat in luteina si zeaxantina, dar si in vitamina C, antioxidant care protejeaza in mod special ochii. Pe langa continutul bogat in vitamina C, broccoli are si un efect antioxidant, lucru care contribuie de asemenea la sanatatea ochilor.
Pestele este o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3, acizi esentiali pentru sanatatea noastra, pe care organismul nostru nu ii poate produce in mod natural si care ne sunt furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea oculara optima si ajuta la prevenirea degenerescentei maculare senile.
Toate tipurile de fasole sunt bogate in zinc, mineral esential pentru vedere. Zincul regleaza si nivelurile de vitamina A si cantitatea aceasteia eliberata de ficat. Printre alimentele bogate in zinc se numara: carnea, ficatul, semintele de dovleac si ouale. Zincul este esential in protejarea organismului de stresul oxidativ si procesul de reparare a ADN-ului.
Spanacul este bogat in luteina si zeaxantina, antioxidanti care au rolul de a proteja ochii de aparitia cataractei si a degenerescentei maculare. Acestia se mai gasesc si in alte legume, precum varza alba, varza de Bruxelles si in salata verde.
Afinele ajuta la stoparea formarii bacteriilor si a infectiilor, avand un rol important in mentinerea sanatatii ochilor si imbunatatirea vederii. Sunt o sursa importanta de antioxidanti, acestia ajutand la reducerea riscului de cataracta si a degenerarii maculare.
Ardeii grasi sunt bogati in vitamine si minerale, in special vitaminele A si C. Alimentele bogate in vitamina A te ajuta sa-ti pastrezi vederea buna mai mult timp. Vitamina C continuta de ardeiul gras rosu, de patru ori mai multa decat intr-o portocala, reduce riscul de a dezvolta cataracta.
9AM.ro iti prezinta opt alimente care te ajuta sa previi aparitia afectiunilor oculare.