Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe.
Conform traditiei, in noaptea de dinainte de Joia Mare sau in dimineata acestei zile se deschid mormintele si sufletele mortilor se intorc la casele lor. Pentru intampinarea lor, barbatii se aprindeau focuri prin curti, in fata casei sau in cimitire.
Tot in aceasta noapte, se crede ca Joimarita, zeitate a mortii care supravegheaza aceste focuri, dar si patroana torsului si a tesutului, care supravegheaza harnicia oamenilor, le blesteama pe femeile lenese. In dupa-amiaza Joii Mari se fac cele mai importante copturi de Paste: pasca, cozonacii si babele coapte in forme speciale de ceramica. Cea mai importanta, pasca, se face din faina de grau de cea mai buna calitate, cernuta prin sita deasa, si are, in mod traditional, forma rotunda, scrie
MEDIAFAX.
In cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua in care se rosesc ouale si in care credinciosii se impartasesc, dupa ce s-au spovedit. Tot in Joia Mare se tine post cu mancare uscata, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.