Telina face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul. Frunzele de telina sunt bogate in vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Se poate prepara in multe feluri, are foarte putine calorii, deci poate fi mancata pe saturate. Piureul de telina este savuros, iar telina coapta este una din garniturile perfecte.
Ciupercile nu contin niciun fel de grasime, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). Sunt gustoase, se pot prepara in zeci de feluri. Sunt perfecte in dietele de post, in regimul vegetarian si trebuie sa-si gaseasca loc si pe masa de Craciun.
Fasolea se gaseste intr-o varietate de marimi, forme si gusturi. Ea este plina de substante nutritive si fibre. Are un gust bun, fie ca este proaspata, uscata, congelata sau conservata. Fasolea este o leguma, dar contine proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativa la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor sa limiteze aportul de produse de origine animala. Din fasole putem face salata, mancare, supa si este o garnitura care nu are voie sa lipseasca de pe masa de Craciun.
Originar din zona Marilor Lacuri din America de Nord, orezul salbatic se prezinta sub forma unor seminte negre. Are proteine (mai multe decat ovazul sau orezul brun), vitamine din complexul B, minerale esentiale si grasimi nesaturate. O portie de orez salbatic este mai saraca in calorii decat o portie din orice alt tip de orez. Poate fi folosit atat in dietele de post, cat si in regimul vegetarian.
Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. In decembrie, avocado este in varful sezonului, dar este si una dintre cele mai sanatoase surse de grasimi. Poate fi mancat ca atare sau adaugat salatelor si altor preparete, oferind un plus de gust si savoare. Pe masa de Craciun, o salata cu avocado este o pata de culoare si un plus de sanatate.
Varza de Bruxelles este cea mai gustoasa in mijlocul iernii; devine foarte dulce dupa primele geruri. De aceea, in Anglia este servita in mod traditional la masa de Craciun – in multe cazuri aceasta fiind singura ocazie cand este consumata. Varza de Bruxelles face parte din categoria legumelor dulci, care satisfac nevoia de dulce, fara angoasele caloriilor si cu beneficiile pe care le aduc vitaminele A, C si K, pe care aceasta le contine din plin.
Citricele sunt principala si cea mai gustoasa sursa de vitamina C. Doua portocale aduc un aport de 100% din doza zilnica de vitamina C. Citricele stimuleaza scaderea in greutate fiind utile in diete pentru echilibrul perfect ce exista intre nutrienti, apa si fibre. In top este grapefruitul, care are capacitatea de a mobiliza depozitele adipoase.
Luna decembrie este o luna a extremelor, din punct de vedere alimentar. 9AM iti prezinta 7 alimente bune si in timpul postului, dar care pot fi prezente si pe masa de Craciun.