Oamenii credeau ca sunt otravitoare
1/11
In anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se imbolnaveau si mureau dupa ce le mancau. Rosia a primit porecla de ”marul otravitor”. Problema nu erau insa rosiile, cu farfuriile din aliaj de cositor si plumb pe care acestea erau servite. Din cauza aciditatii crescute a rosiilor, acestea deveneau otravitoare.
China este cel mai mare producator
2/11
Tara, care nu are un obicei din a consuma rosii, este urmata in clasament de Statele Unite. China exporta marea majoritate a recoltelor de rosii.
Americanii mananca aproximativ 10 kilograme de rosii pe an.
Aproximativ jumatate din cantitate este consumata sub forma de sos de tomate si ketchup.
Poate fi numita piersica lup
5/11
Denumirea stiintifica a rosiei este Lycopersicon lycopersicum, care inseamna ”piersica lup”.
Nu trebuie tinute in frigider
6/11
Aerul rece din frigider impiedica rosiile sa se coaca si le altereaza textura. Pentru a-si pastra gustul, rosiile trebuiesc pastrate la temperatura camerei
Benefice pentru piele
7/11
Datorita acidului pe care il contin, rosiile pot fi folosite pentru curatarea petelor de pe piele. Pulpa de rosii aplicata pe ten ajuta, de asemenea, persoanele cu piele grasa.
Rosiile au fost cultivate pentru prima data de azteci si incasi, in anii 700 I.H., si nu provin din Italia, asa cum se credea pana acum.
Primele rosii erau mici si de culoare galbena, ceea ce explica numele italian pe care l-au primit cand au fost aduse in Europa (n.r. pomi d'oro).
Exista aproximativ 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume.
Rosiile sunt de fapt fructe.
9AM.ro va prezinta cateva lucruri pe care poate nu le stiti despre unul dintre cele mai indragite alimente - rosiile.