Pe lângă clasicele simboluri naționale ale României, ca drapelul sau imnul, țara mai are alte câteva simboluri naționale, nu foarte cunoscute.

În mod oficial, România are patru simboluri naționale, iar acestea sunt definite de Constituție, în cadrul articolului 12. Primul dintre aceste simboluri este drapelul țării. Cel de-al doilea dintre simbolurile României este ziua națională, pe care o sărbătorim pe 1 Decembrie. Urmează imnul național, ”Deșteaptă-te, române”, iar cel de-al patrulea simbol este stema țării.

Dar, dincolo de aceste simboluri pe care le cunoști chiar dinainte să ajungi la școală, știai că mai sunt și alte simboluri ale României? Firește, acestea nu sunt definite de Constituția țării, dar e bine să le cunoști.

Știi că măceșul, de exemplu, este floarea națională a țării? Ba mai mult, aceasta nu e singura floare oficială, iar dacă te gândești la floarea-de-colț, pe care o cunoști ca fiind protejată de lege, atunci ai dreptate. Nu uita și de bujor.

România are chiar și un animal național, iar alături de râs, avem și o pasăre națională, pelicanul alb. Alături de aceste viețuitoare, țara are și stejarul drept arbore național.

Avem și trei simboluri naționale care țin de cultura și de identitatea poporului. Cu siguranță cunoști călușul, dar știai că acesta este dansul național al țării? Călușul a intrat chiar în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, alături de doină. Dansul tradițional a fost introdus în patrimoniu la data de 25 noiembrie 2005.  

Alături de acesta, avem și buciumul, sau tulnicul, ca instrument națuonal. Ultimul dintre aceste șapte simboluri este clopul, clasica pălărie țărănească din fetru negru, pe care sigur ai văzut-o în diverse costume populare și uneori, chiar la târguri tradiționale cu vânzare.

Accesează prezentarea de mai sus și poți găsi ceva mai multe informații despre fiecare dintre aceste șapte simboluri pe care le mai are România, pe lângă cele din Constituție.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.