1381. De atunci dateaza cea mai veche reteta pentru o placinta cu mere, undeva in Anglia, cand se vorbea despre combinatii de aluat cu mere si alte fructe si arome ca sofran, stafide sau smochine. La inceput placinta cu mere se facea cu miere pentru ca zaharul era extrem de scump. Abia prin 1500, retetele de placinte facute cu coca si umplutura de fructe au inceput sa devina mai usor de pregatit in diverse gospodarii.
Originile inghetatie ne duc inapoi in anul 200 i.Hr., atunci cand oamenii din China mixau orez cu lapte si inghetau amestecul cu zapada. Se pare ca reteta a trecut granitele multumita lui Marco Polo, care a adus-o in Italia. Era considerata un lux, pe care si-l permiteau doar cei bogati, capabili sa isi plateasca servitorii sa stranga gheata pentru ei. Pana in 1800 se consuma doar la ocazii speciale, pentru ca frigiderele inca nu existau. In 1930, cand au aparut, consumatorii puteau sa le gaseasca tot mai des si prin magazine. Odata cu al Doilea Razboi Mondial, inghetata a devenit foarte populara, crezandu-se ca ridica moralul soldatilor de pe front.
Un desert italian, apreciat pentru efectul stimulent, gratie continutului de cafeina din espresso. Insa, poate nu stiai ca este inventat relativ recent. Se crede ca a fost facut undeva prin 1960, in regiunea Veneto, intr-un restaurant - Le Beccherie in Treviso. Raman, totusi, dezbateri pe aceasta tema.
Fursecuri cu fulgi de ciocolata
10/9
Sunt inventia lui Ruth Wakefield, o femeie chef nutritionist. In 1936, in the Toll House Inn din Whitman, Massachusetts, a decis sa includa in reteta sa de fursecuri cateva picaturi de ciocolata topita. Rezultatul a fost un succes instant si a devenit in scurt timp o afacere profitabila.
Civilizatiile antice au inceput prin a adauga diverse arome ghetii zdrobite. Se crede ca asta a inceput undeva prin Asia, cand se servea imparatilor gheata cu miere sau cu fructe. Faptul ca gheata nu se gasea pretutindeni, facea ce aceasta tratatie sa fie destul de scumpa. Abia prin secolul XX sorbetul a inceput sa fie disponibil unei mase mari de oameni. La inceputuri, sorbetul era la fel de popular cum este astazi Cola. O legenda europeana spune ca imparatul Nero a inventat sorbetul cand isi punea ostasii sa-i aduca galeti cu gheata, pe care o amesteca cu vin, miere si petale de flori.
Gelatina si jeleurile
2/9
Extrem de colorata, gustoasa si aromata, gelatina de astazi se poate modela in diverse forme si este extrem de distractiva. Productia de gelatina a inceput undeva prin 1400. Un proces lent presupunea fierberea pielii si a oaselor de animale, pentru a elibera colagenul din ele, fara sa fie neaparat ceva dulce. Cine servea gelatina invitatilor era considerat a fi bogat, aceasta fiind mai degraba folosita pentru desfatare si expunere, nu pentru consum. In timpul Revolutiei Industriale a inceput sa fie produsa, iar in 1845, Peter Cooper a inceput sa faca amestecuri de dulciuri cu gelatina. In 1887 un cuplu adauga arome si zahar, ceea ce a inceput sa semene mai mult cu ceea ce stim noi astazi.
Pavlova si-a primit numele de la o balerina de origine rusa. Prima reteta cunoscuta pentru pavlova dateaza din secolul XVIII, cand mai multi habsburgi austrieci au mancat Spanische Windtorte. Curand reteta avea sa fie dusa in America, de imigrantii germani, cand incepuse sa se faca peste 150 de deserturi asemanatoare. In 1929 un chef facea pavlova, inspirat de tutu unei balerine, un desert meringue cu crema si fructe kiwi, asa cum il stim noi. Se pare ca si australienii spun ca ei ar fi inventat pavlova, undeva prin 1926, intr-un hotel.
Palarii crocante care tin in mijloc o crema cu arome diverse. Se pare ca de macarons se fac responsabili cofetarii din Italia, care s-au folosit de migdale, pe care le-au transformat in faina. Se crede ca in sec. XVI Catherine de Medici ar fi adus o versiune timpurie a macarons in Franta. Povestea implica ideea ca in 1792, doua calugarite care aveau sa fie cunoscute ca surorile Macaron, faceau si vindeau un astfel de desert pentru a putea supravietui. Prin 1830 cineva s-a gandit sa faca doua capacele pe care sa le umple cu gem sau umpluturi diverse. Inca in evolutie, acest desert trece prin diverse experimente si in prezent.
Retetele cu cheesecake de astazi sunt mai complicate decat cele care au dat startul pregatirii unui astfel de desert. La inceput se facea un amestec din miere, faina, branza si se cocea. Se pare ca dateaza de vreo 4000 de ani, din Grecia. Insula Samos ar fi resposabila de primul cheesecake, despre care se credea ca este o sursa de energie si multi atleti il consumau inainte de jocurile olimpice. In timp, cheesecake a ajuns si in America. In 1872, William Lawrence incerca sa faca o reteta frantuzeasca de cheesecake si a descoperit, din greseala, crema de branza. Asa s-a inventat brandul Philadelphia si s-a popularizat cheesecake-ul.
Deserturile ne indulcesc viata - la propriu, si la figurat - si reprezinta una dintre sutele de bucurii in care ne refugiem cand simtim nevoia. Si totusi, multe dintre dulciurile pe care noi le stim astazi, nu au fost chiar asa inca de la inceput. Cu variatii diferite de pregatire si arome, cofetarii au experimentat multe de-a lungul timpului. Raman in comun inceputurile accidentale, cand s-au descoperit cateva dintre cele mai gustoase deserturi, acum recunoscute la nivel mondial. Iata cand au aparut pavlova, cheesecake, jeleurile, macarrons sau placinta cu mere.