Expertii ne recomanda sa consumam peste gras precum ton de cel putin doua ori pe saptamana. Urmeaza-le recomandarile, iar inima si creierul tau iti vor multumi. Dar, daca exagerezi, risti sa iti faci mai mult rau decat bine. Tonul contine mercur care, atunci cand este consumat in cantitati mari, poate duce la declinul functiilor cognitive. Include si alte tipuri de peste in dieta, precum somon, pastrav sau ansoa. Efectele asupra sanatatii creierului sunt aceleasi, dar fara riscul expunerii la mercur.
O lingura de sos de soia contine aproximativ 40% din doza zilnica de sare recomandata. Ce legatura este intre sare si creier, te-ai putea intreba. Eh, bine, consumul exagerat de sare poate duce la hipertensiune si, prin urmare, la blocarea cantitatii de sange care ajunge la creier. Acest lucru iti poate afecta memoria, concentrarea si capacitatea de organizare. Foloseste soia cu un continut scazut de sodiu daca nu poti renunta la acest sos delicios.
Rib-eye este poate una din cele mai delicioase fripturi. Dar, este si una dintre cele mai grase cu peste 12 grame de grasime saturata intr-o portie de doar 170 de grame. Un studiu publicat de Physiology & Behavior a descoperit ca atunci cand sunt consumate in exces, grasimile saturate cresc riscul Alzheimer-ului.
Chiar daca suntem fani declarati ai bacon-ului si prosciutto-ului, trebuie sa recunoastem ca nu sunt deloc bune pentru creier. Atunci cand dieta ta este bogata in sare si proteine, corpul trebuie sa consume mai multa apa pentru a curata nitrogenul gasit in alimente precum mezelurile. Prin urmare, corpul devine deshidratat, ceea ce poate afecta functiile cognitive.
Mancarurile bogate in grasimi te fac sa te simti mai obosit, afectand astfel abilitatea creierului de a lucra in parametri optimi. O singura felie de pizza congelata contine 20 de grame de grasime sau 40% din cantitatea recomandata zilnic.
Mancarurile prajite sunt poate cel mai daunator aliment pentru creier. Deoarece sunt bogate in colesterol si infunda arterele, aceste alimente pot creste riscul Alzheimer-ului si al altor boli care afecteaza functiile cognitive ale creierului.
Anumite alimente bogate in carbohidrati, precum orezul alb, pot avea efecte negative asupra sanatatii mintale. Potrivit unui studiu, alimentele cu un index glicemic mare pot creste riscul depresiei la femeile aflate la menopauza.
Televizorul nu este singurul care provoaca o serie de modificari functionale la nivelul creierului. Alimentatia poate contribui si ea la declinul sanatatii tale mintale. Iata o lista cu cele mai periculoase alimente pentru creier si de ce ar trebui sa le scoti din dieta.