Strainii se lauda oricand cu cladirile lor impunatoare in valoare de sute de milioane de euro, insa nici romanii nu se lasa mai prejos.

Strainii se lauda oricand cu cladirile lor impunatoare in valoare de sute de milioane de euro, insa nici romanii nu se lasa mai prejos. Unele cladiri au fost puse deja la vanzare pe piata imobiliara, altele si-au castigat valoarea incontestabila odata cu trecerea timpului, dar si datorita faptului ca acum aceste constructii se afla in mijlocul Capitalei, in zone foarte bine cotate. Topul urmator cuprinde cele mai valoroase cladiri din Romania, conform ultimelor statistici:

1. Fara doar si poate cea mai scumpa cladire din Romania este Palatul Parlamentului. A doua cladire din lume ca suprafata, are peste 1000 de incaperi si sali care ajung si pana la 2000 de metri patrati. Daca prin absurd Casa Poporului ar fi pusa in vanzare, aceasta ar costa cel putin 3 miliarde de euro.

2. Casa Presei, in valoare de cel putin 500.000 milioane de euro nu este intr-o stare foarte buna, insa aici au sediul cele mai importante publicatii media. Casa Presei dateaza de mai bine de un secol, iar vechimea, importanta si zona foarte buna in care se afla ii sporesc valoarea.

3. Baneasa Shopping City este un centru comercial lansat recent, evaluat la peste 400 de milioane de euro si urmat de cele mai importante mall-uri din Bucuresti, respectiv Plaza Romania, Mall Vitan si City Mall, dar si de Iulius Mall din Cluj, cu suprafete cuprinse intre 90.000 si 100.000 de metri patrati si cu parcari de aproape aceleasi dimensiuni. Pretul acestor mall-uri se invarte in jurul sumei de 300 de milioane de euro.

4. Palatul Regal din Bucuresti (actualul Muzeu National de Arta) este evaluat la 275 de milioane de euro.

5. Polus Center din Cluj si de cel din Constanta s-au vandut cu 210 milioane de euro, respectiv 185 milioane de euro. Tot la categoria marilor magazine topul include si Unirea Shopping Center, pretul sau ridicandu-se la 50 de milioane de euro

6. Impunatoarea cladire Charles de Gaulle Plaza a fost vanduta cu 80 de milioane de euro, iar in acest moment valoreaza cel putin 110 milioane de euro.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

7. Alte cladiri de birouri din Capitala, Bucharest Financial Plaza si Tower Center ajung la sumele de 90 de milioane de euro fiecare.

8. Cladirea Garii de Nord are o valoare de 75 de milioane de euro, fiind cea mai mare gara din Romania.

9. Hotelul Intercontinental se afla printre cele mai scumpe cladiri din centrul Bucurestiului, dar si hotelurile Sofitel, Howard Johnson sau RIN Grand Hotel, cu preturi de cel putin 70 de milioane de euro.

10. Palatul Victoria, in care se afla sediul Guvernului, are suprafata de peste 30.000 de metri patrati si este evaluat la aproape 70 de milioane de euro.

11. Tot la o valoare de peste 70 de milioane de euro este evaluat si Tribunalul Bucuresti construit pe locul fostului magazin Junior, la cativa pasi de Piata Unirii.

12. Cu preturi cuprinse intre 50 si 60 de milioane de euro se gasesc in top si cladirea centrala a Universitatii din Craiova, Facultatea de Stiinte Economice din Cluj si Universitatea din Iasi.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

13. Muzeul de Istorie din Bucuresti costa in jur de 40 de milioane de euro.

14. Vizavi de Muzeul de Istorie se afla insa o alta cladire impunatoare si de asemnea foarte scumpa, Palatul CEC, evaluat in anul 2006 la peste 25 milioane de euro, valoare care in momentul de fata este cu cel putin 40% mai mare.

15. Cladiri in valoare de aproape 20 de milioane de euro sunt si sediul Academiei Romane, Ministerul de Interne (fostul Senat), IGP (fostul MI), Iulius Mall Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Ministerul Apararii, Aeroportul Otopeni, Teatrul National din Bucuresti si Radisson SAS.

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.