Disfunctiile sexuale masculine pot aparea in cadrul fazelor raspunsului sexual, anume: excitatia, erectia si platoul, ejacularea si faza de rezolutie (de revenire).

Disfunctiile sexuale sau problemele sexuale se refera la orice perturbare din cadrul functiei si raspunsului sexual, impiedicand partenerul sau cuplul sa obtina satisfactie sexuala. In ceea ce priveste barbatul, disfunctiile sexuale pot sa para in cadrul fazelor raspunsului sexual, anume: faza de excitatie, erectia si platoul, ejacularea si faza de rezolutie (de revenire).

Din fericire, desi statisticile arata ca peste 30% din barbati sufera de afectiuni sexuale, totusi acestea sunt vindecabile, insa va trebui sa recurga la o terapie cu un medic de specialitate sau sa discute toate inconvenientele cu partenera, astfel incat sa fie intelesi si sa poata trece impreuna peste problemele sexuale.

Care sunt cauzele care pot duce la disfunctii sexuale?

In general cauzele care stau la baza disfunctiilor sexuale sunt fie psihologice, fie fiziologice.

Cauze psihologice: se refera la raspunsul psihologic al vietii si experientei sexuale, astfel ca pot sa apara tulburari in cazul depresiilor, in problemele de cuplu sau in casnicie, din cauza oboselii sau a esecurilor relationale anterioare, din cauza frustrarilor si dorintei de performanta sexuala, din cauza emotiilor prea puternice etc.

Printre cauzele fiziologice cele mai numeroase sunt legate de o afectiune sau de anumite medicamente, insa si alcoolul sau tigarile predipun barbatii la disfunctii sexuale. Dintre cele mai cunoscute boli cu rasunet asupra vietii sexuale sunt cele cardio-vasculare, diabetul, tulburarile neurologice, dezechilibrele hormonale, probleme ale ficatului sau ale rinichilor etc. Abuzul de medicamente si unele sedative au de asemenea efecte negative asupra vietii sexuale.

Care sunt disfunctiile sexuale masculine?

Citeste si:
Continenta sexuala, cheia orgasmului perfect
Continenta sexuala, cheia...

Acestea sunt legate de libidoul scazut, de erectie sau de ejaculare in cea mai mare parte a cazurilor.

Disfunctia erectila (impotenta)

Impotenta reprezintra incapacitatea barbatului de a-si mentine erectia pana la finalizarea actului sexual si poate afecta barbati de orice varsta de la pubertate spre batranete, insa frecventa mai ridicata se intalneste in cazul barbatior cu varste de peste 60 de ani. Din pacate insa sunt si tineri care acuza astfel de probleme sexuale, desi prea putini le recunosc si se prezinta la medic.

Impotenta este un proces firesc care survine odata cu inaintarea in varsta si are la baza scaderea sub o anumita limita a secretiei de testosteron. Se stie ca barbatul are o scadere permanenta a secretiei de testosteron incepand inca de la 30 de ani, insa tardiv scaderea este destul de importanta incat atinge pragul limita de mentinere a erectiei. Cu toate acestea, secretia de testosteron nu inceteaza niciodata, chiar daca ajunge sa fie foarte mica, spre deosebire de femei care intra la menopauza. Este clar faptul ca o disfunctie erectila la varste mai mici de 60-65 de ani nu este normala.

Citeste si:
Medic: Problemele coloanei vertebrale, una dintre cauzele...
Medic: Problemele coloanei...

Care sunt cauzele impotentei?

- Alcoolul si tutunul
- Leziuni cerebrale, accidente cereblale, ischemie sau boli ale sistemului nervos
- Oboseala afectiuni ale ficatului si rinichilor
- Atacul de cord
- Scleroza multipla
- Afectiuni congenitale sau nu ale testiculelor, inclusiv endocrine etc.
- Diabetul si glicemia crescuta
- Hipertensiunea arteriala si ateroscleroza
- Probleme psihologice si de cuplu

Cum este diagnosticata impotenta?

Primul pas spre diagnostic este prezentarea la medic. Acesta va pune intrebari in legatura cu manifestarile disfunctiei, momentele in care apar, boli asociate, se poat face analize de sange, hormonale, analiza urinei sau alte investigatii care tin de cauza posibila a impotentei.

Cum se trateaza impotenta?

Nu este bine sa luati medicamente (Viagra, spre exemplu) inainte de consultul medical. Se stie ca orice medicament are si efecte adverse si este posibil ca acea cauza care a dus la impotenta sa fie mult mai usor de rezolvat, fara a necesita un tratament neaparat medical. Este important sa retineti ca tratamentul impotentei vizeaza cauza care a dus la aceasta disfunctie, nu neaparat obtinerea efectului propriu-zis (prin medicamente care au efect de moment, dar nu amelioreaza cauza).

Citeste si:
Femei surprinse in timpul orgasmului: un proiect artistic intim
FOTO  Femei surprinse in...

Tulburarile de ejaculare

Tulburarile de ejaculare se refera la perturbarile privind momentul si locul in care aceasta se produce, existand in principal trei tipuri majore de tulburari ale ejacularii:

- Ejacularea precoce: se produca la foarte scurt timp de la obtinerea erectiei, uneori chiar inaintea penetrarii. Aceasta poate fi primara (a existat de la inceprea vietii sexuale) sau secundara (a aparut pe parcursul vietii sexuale, deci undeva a intervenit o cauza)
- Ejacularea tardiva: intarzie sa apara si uneori este nevoie de mai multe contacte sexuale pana ce barbatul ejaculeaza
- Ejacularea retrograda: se produce atunci cand la obtinerea orgasmului lichidul spermatic in loc sa fie ejaculat in exterior, acesta patrunde retrograd pe uretra ajungand in vezica urinara

Care sunt cauzele tulburarilor de ejaculare?

Acestea pot fi:

Citeste si:
Abia acum s-a aflat raspunsul! De ce au femeile orgasm?
Abia acum s-a aflat...

- Probleme neurologice
- Anxietatea si alte probleme psihice
- Afectiuni ale tioridei
- Alte dezechilibre hormonale
- Inflamatii sau infectii ale uretrei sau prostatei
- Boli precum : diabet, scleroza multipla, afectiuni ale prostatei, hipertensiune arteriala, hipotiroidism sau in urma unui consum exagerat de alcool
- Diabetul este cauza principala a ejacularii retrograde
- Interventii chirurgicale la nivelul cailor parcurse de lichidul spermatic sau pe prostata
- Stres, oboseala etc.

Cum se trateaza?

Tratamentul consta in terapia de cuplu, medicatie si invatarea barbatului sa isi amane ejacularea (in cazul ejacularii precoce) prin diverse tehnici cu impact psihologic.

Dispareunia masculina

Aceasta este o tulburare care se refera la situatia in care actul sexual devine dureros pentru barbat.

Care sunt cauzele dispareuniei masculine?

In general aceasta disfunctie are la baza o suferinta organica, spre exemplu leziuni cicatriciale din urma unei interventii chirurgicale. In cazul infectiilor gonococice sau dupa fimoza, durerile pot sa apara ca urmare a unor iritatii locale, inflamatii, infectii, micoze etc.

Cum se trateaza dispareunia masculina?

Intotdeauna tratamentul este impus de un medic de specialitate care, in urma discutiei cu pacientul si a unor analize utile, descopera cauza care a dus la aceasta afectiune si o trateaza ca atare.

Sursa: healthy.ro

Alte recomandari pe HEALTHY:

1. Arta de a-l asculta pe celalalt
2. Pilula care inlocuieste sportul
3. 8 beneficii cu fructul pasiunii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.