Chiar daca nu multi au auzit de Marchizul de Sade, majoritatea cunoaste semnificatia cuvantului “sadism”.

Chiar daca nu multi au auzit de Marchizul de Sade, majoritatea a pronuntat cel putin o data cuvantul “sadism”, termen inspirat de numele acestui personaj controversat, ale carui experiente bizare au fost relatate in scrierile care il au ca protagonist.

Marchizul de Sade s-a nascut la data de 2 iunie 1740, in Paris, intr-o familie de nobili. Tatal sau era Jean-Bastiste François Joseph de Sade, iar mama sa, Marie-Eléonore de Maillé de Carman, era o verisoara indepartata a printesei de Conde.

In copilarie a fost educat de unchiul sau, renumit pentru preferintele cel putin ciudate in materia de sex. Marchizul de Sade a terminat un liceu iezuit, dorind sa urmeze o cariera militara. Mai tarziu, in razboiul de 7 ani a fost capitanul unui regiment de cavalerie.

In anul 1763 s-a intors din razboi si a planuit sa se casatoreasca cu fiica unui magistrat foarte instarit. Acesta insa nu a acceptat casatoria dintre Sade si mezina, obligandu-l sa o ia de sotie pe fiica sa mai mare, Renée-Pélagie de Montreuil.

Sade este considerat cel mai controversat scriitor din istoria Frantei. Acesta a publicat mai multe romane erotice si practic a inventat termenul "sadism", care defineste placerea obtinuta ca urmare a practicilor sexuale violente. Acest cuvant a aparut pentru prima data intr-un dictionar in anul 1834.

Opera lui Sade a fost vazuta ca o explorare a sexualitatii si a libertatii totale. Pe de alta parte, Marchizul a fost adesea descris ca violator dornic sa isi tortureze victimele si chiar sa le ucida.

In anul 1768 a fost acuzat de sechestrarea unei prostituate numita Rose Keller, de care ar fi abuzat. Vestea a circulat la toate bordelurile din Paris, iar Sade a fost considerat o amenintare mortala pentru prostituate. In anii urmatori Marchizul a fost gasit vinovat de mai multe delicte sexuale, reusind chiar sa intre in conflict si cu soacra sa, cand a sedus-o pe fiica cea mica a acesteia, in timp ce se aflau la castelul din Provence.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

In anul 1772 Sade a fost arestat pentru o crima iesita din comun: i-a servit unei prostituate un afrodisiac natural, care i-a cauzat insa moartea. El si majordomul sau au fost condamnati la moarte pentru sodomie si otravire. Cei doi au reusit sa evadeze si sa fuga in Italia. Dupa arest, Marchizul a avut interdictie de a reveni in Paris, iar in Italia a trait cu cumnata sa.

Viata lui de Sade a continuat in acelasi stil care l-a facut celebru. Intre anii 1773 si 1777 si-a angajat un harem de fete care sa ii satisfaca nevoile sexuale si a continuat sa organizeze orgii. Scandalurile au continuat, iar pe 13 februarie 1777, Marchizul a fost condamnat la 27 de ani de inchisoare. In temnita din Vincennes a inceput sa scrie primele nuvele sexuale.

In 1784, Sade a fost transferat la Paris, unde a gasit mediul propice pentru a se dedica lucrarii "Cele 120 de zile ale Sodomei". Si-a recapatat libertatea in 1790, dupa Revolutie. Tot atunci a cunoscut-o pe Marie-Constance Quesnet, fosta actrita, cu care si-a petrecut restul zilelor. A ales sa se implice in politica si a intampinat numeroase obstacole din pricina originilor sale aristocratice. Liber si libertin, a continuat sa isi exprime deschis opiniile, ceea ce a facut ca in 1793 sa fie condamnat la inca un an de inchisoare.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

In 1794 a fost eliberat, iar in 1801 a pasit din nou in curtea unei inchisori, de data aceasta pentru publicarea lucrarilor sale imbibate de sadism si sexualitate animalica. Cel mai cunoscut roman al sau este "Justine". Ordinul de a-l intemnita a venit chiar de la Napoleon Bonaparte.

In 1804 este transferat la ospiciu. Obisnuit cu un stil diferit de viata, Marchizul incepe sa scrie piese de teatru bizare pentru audienta sa formata din nebuni. Acolo, fanteziile sexuale ii sunt implinite de o angajata in varsta de doar 17 ani. Sade moare la data de 2 decembrie 1814, in somn.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.