Cand ne gandim la Cuba, primele doua imagini care ne vin in minte ii reprezinta pe Che Guevara si pe Fidel Castro.

Cand ne gandim la Cuba, ne apar in minte doua imagini emblematice cu care aceasta tara este asociata: faimosul Che Guevara, liderul revolutiei comuniste si Fidel Castro, un conducator controversat, care a marcat zbuciumata istorie cubaneza.

Considerat de unii criminal si dictator nemilos, iar de altii erou salvator, Fidel Castro, chiar daca nu se mai afla in prezent la carma Cubei, va ramane un personaj complex, controversat, care in felul sau, mai bun sau mai rau, a scris pagini intregi de istorie.

Despre Fidel Castro

Fidel Alejandro Castro Ruz s-a nascut pe 13 august 1926 in Mayari Cuba. Este fiul lui Ángel Castro y Argiz si Lina Ruz González. Familia sa era una bogata, detinatoare a unei plantatii de trestie de zahar. In timpul copilariei a avut parte de cea mai buna educatie pe care ar fi putut sa o primeasca. Fidel nu a fost botezat pana la varsta de 8 ani, un lucru rar intalnit in Cuba, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care era batjocorit de ceilalti copii.

A fost inscris la o scoala privata catolica. Profesorul sau a remarcat abilitatile intelecuale ale tanarului Fidel, mai cu seama memoria sa fantastica, care il ajuta sa isi aminteasca mare parte dintre cartile pe care le citea. Castro s-a inscris la Universitatea din Havana in anul 1945, s-a specializat in drept si a absolvit in anul 1950.

Tot in timpul facultatii, viitorul revolutionar a jucat si baseball, fiind se pare un foarte bun practicant al acestui sport. Se spune ca mai multe echipe din Statele Unite au fost interesate de el.

Viva la Revolucion

Dupa ce a absolvit facultatea, Fidel Castro a practicat avocatura intr-o societate mica, in perioada 1950-1952. A candidat pentru un loc in parlament din partea Partidului Ortodox, insa alegerile au fost anulate ca urjmare a loviturii de stat data de F. Batista. Spiritul revolutionar al lui Castro a fost aprins, iar in anul 1953 a atacat Baracile Moncada. Acest atac a fost inabusit repede, iar in urma conflictului au fost ucisi 80 de revolutionari. Fidel a fost arestat pentru 15 ani, insa a foste eliberat la scurt timp si trimis in exil in Mexic.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Acolo, o noua miscare revolutionara a prins viata, iar Fidel s-a intors in Cuba clandestina la bordul iahtului Granma, insotit de mai multi exilati. Dupa o prima tentativa de miscare revoutionara nereusita Fidel este nevoit sa se retraga in munti. De aici incepe o lupta de gherila cu ajutorul bunului sau prieten, Ernesto Guevara si al fratele sau, Raul Castro.

In anul 1959 regimul este invins de armata de gherila a lui Castro, iar Havana este cucerita.

Castro si comunismul

Dupa revolutie, Fidel Castro a incercat sa negocieze o politica comuna cu Statele Unite. A incercat sa se intalneasca cu presedintele american, insa a fost refuzat. Dupa deplasarea esuata in Statele Unite ale Americii si-a reorientat viziunea catre o tara dispusa la negocieri: URSS. Statele Unite au devenit astfel unul dintre cei mai mari inamici ai Cubei in viziunea lui Fidel Castro, iar Rusia unul dintre cei mai apropiati prieteni. Comunismul a fost instaurat la Havana, in timp Fidel devenind un dictator in adevaratul sens al cuvantului.

Citeste si:
Visezi la o vacanță în Cuba? Iată patru destinații pe care nu...
Visezi la o vacanță în Cuba?...

Conflictul dintre Castro si Statele unite a devenit unul declarat, cel mai tensionat moment al luptelor fiind in anul 1962 – criza rachetelor. Bineinteles, aceasta perioada de criza implica si URSS-ul.

Politica dusa de Fidel Castro in Cuba a avut insa si parti pozitive. Una dintre acestea a fost reducerea analfebetismului in tara, care se afla la cote alarmante. Liderul suprem a reusit sa isi creeze un adevarat mit in jur, fiind iubit de popor, respectat si aparat.

La data de 19 februarie 2008 Fidel Castro a fost nevoit sa renunte la conducerea Cubei din cauza varstei inaintate si a starii precare de sanatate, puterea fiind cedata fratelui sau, Raul Castro.

Autor: Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.