Indiferent in ce tara mergi, atunci cand aud ca esti din Romania, oamenii iti spun cu zambetul pe buze cele patru cuvinte magice pe care le cunosc: Nadia, Hagi, Nastase si Dracula. OK, lasandu-l la o parte pe Dracula, acesti romani, prin rezultatele si performantele lor uluitoare, au purtat renumele tarii noastre peste tot in lume. Si, pentru ca victoria Simonei Halep a fost ca o raza de lumina in intunericul din ultima vreme, ne-am asezat in fata calculatorului si am inceput sa scriem despre alti 10 sportivi romani cu care ne mandrim.

Simona Halep

Foto: Gabriel Mitrache/ Shutterstock.com

Stie toata lumea deja, Simona Halep a invins-o ieri pe numarul 1 mondial, Serena Williams, in meciul care a deschis Turneul Campioanelor. Cu 8 turnee WTA la simplu castigate, Halep se afla in momentul de fata pe locul 4 mondial.

In vara acestui an, s-a clasat pe locul doi la competia Roland Garros, dupa un meci pierdut in fata Sharapovei.

Nadia Comaneci

Foto: Wikipedia.org

In vara anului 1976, o fetita de 14 ani intra in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect. La Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, Nadia Comaneci obtinea prima nota de 10 “absolut”, o premiera pentru lumea gimnasticii si o performanta greu de egalat. Nadia a plecat atunci acasa cu cinci medalii: trei de aur, una de argint si una de bronz.

Poate unul din cei mai cunoscuti romani, Nadia Comaneci a devenit un brand de tara cu care ne mandrim nespus.


Ivan Patzaichin

Foto: Wikipedia.org

Cvadrublu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 si 1984 si triplu laureat cu argint, la care se adauga numeroase alte titluri nationale si internationale, Ivan Patzaichin este o legenda a caiacului atat in tara cat si peste hotare.

Una din cele mai faimoase performante ale sale este cea din 1972 cand, pentru a se putea califica in finala Jocurilor Olimpice de la Munchen, Patzaichin a fost nevoit sa concureze cu pagaia rupta.

Gheorghe Hagi

Daca pe vremea can Nadia Comaneci facea istorie in gimnastica romaneasca si internationala toate fetitele vroiau sa se faca gimnaste, atunci cand Gheorghe Hagi castiga meci dupa meci, toti baietii vroiau sa se faca fotbalisiti.

Numit Regele fotbalului romanesc, Gheorghe Hagi a fost cel mai bun marcator din istoria Nationalei Romaniei. A jucat pentru Steaua Bucuresti, cu care a castigat trei titluri de campion al Romaniei, doua Cupe si SuperCupa Europei, Real Madrid, Barcelona si Galatasaray.

Citeste si:
Noul manager al Simonei Halep, mesaj cu subînțeles după ce s-a...
Noul manager al Simonei...

In 1994, in meciul impotriva Columbiei din cadrul Campionatului mondia, Hagi inscrie golul considerat “golul tuturor timpurilor” din fotbalul romanesc.



Elisabeta Lipa

Numita cea mai buna canotoare a secolului de catre Federatia Internationala de Canotaj, Elisabeta Lipa este o maestra emerita a sportului romanesc.

A debutat la varsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de la vara de la Los Angeles si de atunci nu a facut decat sa scrie istorie.

Ilie Nastase

Foto: Ana-Maria Tanasescu sursa Shutterstock.com

Unul din cei mai cunoscuti jucatori de tenis din lume si cel mai aclamat tenisman al anilor ’70, Ilie Nastase a fost numarul 1 mondial de doua ori, in 1972 si 1973 cand a castigat US Open si Roland Garros.

In anul 2005, revista TENNIS Magazine l-a plasat pe locul 28 in top 40 al celor mai mari jucatori de tenis din ultimii 40 de ani.

Citeste si:
Ilie Năstase a fost prins băut la volan. Ce pedeapsă a primit...
Ilie Năstase a fost prins...

Iolanda Balas

Iolanda Balas este o atleta de origine romano-maghiara care a dominat proba de saritura in inaltime timp de un deceniu. Intre 1957 si 1067 Balas a invins in 150 de intreceri consecutive, depasindu-se recordul mondial de 14 ori, de la 1.75 m la 1.91 m.

Gabriela Szabo

Descoperita intamplator la un cros scolar, Gabriela Szabo a ajuns una din cele mai bune atlete din lume. In 1998 a stabilit un record mondial la 2.000 m, iar in 1999 a fost desemnata cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva a Europei.

Lia Manoliu

Foto: Wikipedia.org

Lia Manoliu este una din cele mai cunoscute si apreciate sportive din lume. Laureata cu aur la Jocurile Olimpice de vara din Mexic din 1968 si cu bronz la JO de vara din Roma din 1960 si cele din Tokyo din 1964, Lia Manoliu a facut istorie la proba de aruncare a discului.

Cu un record de longevitate care a fost mentionat pana si in Cartea Recordurilor, Lia Manoliu a fost campioana nationala de 12 si campioana balcanica de 7 ori.

Citeste si:
Lucian Bute: Acum nu ma gandesc la retragere
Lucian Bute: Acum nu ma...

Lucian Bute

Lucian Bute (n. 28 februarie 1980) este un pugilist roman ce detine centura NABF la categoria semigrea si care a fost campionul mondial IBF la supermijlocie timp de aproape 5 ani, perioada in care si-a aparat titlul de 9 ori.

Unul din cele mai celebre meciuri ale sale este cel jucat impotriva americanului William Joppy pe care l-a infrant prin KO. Acesta a fost cel mai urmarit meci din istoria televiziunii romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.