Exista o vorba destul de veche invaluita de mister, care spune ca nu exista pe lumea asta doi fulgi de zapada identici.

Exista o vorba destul de veche invaluita de mister, care spune ca nu exista pe lumea asta doi fulgi de zapada identici. Incercand sa dezlegam misterul si sa aflam daca vorba este sau nu adevarata, poate ca magia s-ar risipi intr-o secunda si nu am mai fi atat de fascinati de acele molecule care creeaza forme atat de interesante. Poate e mai bine sa lasam lucrurile asa, respectand filozofia lui Blaga..

Sau poate, n-ar strica sa stim cate ceva si despre Wilson Bentley, omul care s-a incapatanat sa studieze fulgii de zapada toata viata lui, de unde a primit si supranumele de 'The Snowflake Man'. Natura este de departe cel mai bun designer si ofera spectacole la tot pasul. Apa se transforma si ia forme deosebite, cea mai frumoasa fiind fara dubii cea solida, ca structura cristalina excelent organizata in fulgi. Bentley a stiut sa aprecieze aceasta frumusete trecatoare, asta pentru ca magia tinea numai pana cand structura se topea. Ca sa o pastreze timp indelungat, Wilson a montat o camera foto pe microscop si a fotografiat, in 1885, pentru prima oara un fulg de nea. De la prima poza si pana in 1931, domnul Bentley a facut mii si mii de poze, fara sa gaseasca doi fulgi absolut identici. Mitul ramanea inca in picioare. Misterul crescuse parca si mai mult.

Cercetatorii nu au vrut insa sa-i dea dreptate lui Snowflake Man si, pe la sfarsitul anilor '80, Nancy Knight de la National Center for Atmospheric Research (Wisconsin), a anuntat cu surle si trambite ca a gasit doi fulgi de zapada absolut identici! Putin mai tarziu, expertul Kenneth Libbrecht a intervenit si a marturisit ca, molecular vorbind, nu este posibil ca acei fulgi sa fie identici, chiar daca ei au aparut prin expunerea vaporilor de apa la exact aceleasi conditii meteorologice, in exact aceeasi perioada de timp. Asta pentru ca, exista un haos microscopic care face ca toate cristalele mici de gheata sa se lege diferit si, mai mult de atat, moleculele de apa contin fie 16O , fie 18O . Initial se formeaza cristale mici de gheata care fuzioneaza treptat si, cand fulgul devine suficient de greu, el coboara incet, atragand alte cristale in pattern-uri sofisticate.

Citeste si:
Un Crăciun de neuitat! 5 decorațiuni simple pe care le poți face...
Un Crăciun de neuitat! 5...

Ce trebuie noi sa invatam si sa retinem din toata povestea asta? Ca nu exista doi fulgi de zapada identici. E fara doar si poate, mult mai frumos asa..

Va invit acum sa urmariti cateva poze facute de Wilson Bentley.

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.