O noapte racoroasa in marele oras, un bar micut in care nu au mai ramas decat cativa oameni.

O noapte racoroasa in marele oras, un bar micut in care nu au mai ramas decat cativa oameni. Sunt imbracati 'la costum' si savureaza whiskey “on rocks”. Dintr-un colt al incaperii o mica formatie improvizeaza ritmuri care sunt pe placul select. Totul este invaluit intr-un fum apasator de trabucuri si alcool. Insa muzica ii reuneste pe cei prezenti, patrunde in sufletul lor. Este ceva nou, incitant. Asa ar putea fi descrisa in cateva cuvinte atmosfera noptilor din New Orleans, la inceputul anului 1900. Perioada in care jazz-ul a inceput sa contureze ca gen muzical.

Jazz nu inseamna pur si simplu muzica - este arta exprimarii prin muzica. Se spune despre jazz ca este inspirat din ritmul vietii si se bzeaza pe valorile traditionale. Despre originile acestui gen muzical au fost scrise foarte multe volume si s-au facut nenumarate cercetari. Provenienta sa este strans de legata de istoria populatiei de culoare din America, a sclavilor de origine africana. Cele mai influente tonalitati in jazz sunt cele de Blues si de Ragtime, insa elemente ale muzicii europene se pot imbina cu stil printre acestea. Jazz-ul este considerat de multi ca fiind unica forma de manifestare artistica care s-a dezvoltat in America de-a lungul istoriei acest regiuni.

Un alt lucru interesant este provenienta denumirii. La acest moment inca exista opinii contrare. Cea mai cunoscuta versiune este aceea ca “jazz” provine de la termenul “Jezabel”, numele unei prostituate din New Orleans. In limbajul populatiei locale cuvintele “jasm” sau “gism” aveau sensul de rapiditate si energie, insa, in functie de context, si o conotatie erotica. Abia in anul 1917 cuvantul 'jazz' a intrat in vocabularul curent, odata cu succesul pe care formatia “Original Dixieland Jazz Band” l-a avut la "New York Columbus Circle", desi referiri la aceasta se facusera inca din 1913.

Doua elemente caracterizeaza jazzul: ritmul si improvizatia. Ritmul este elementul cheie pentru aceasta muzica. La inceput ritmul era dat de trombon, insa pe parcurs, odata cu evolutia stilului, rolul a fost preluat de bass si percutie. In materie de ritmuri, jazz-ul a “imprumutat” de la “blues” masura tipica de patru pe patru care este folosita atat pentru formele lente cat si pentru cele rapizi. Jazz-ul nu poate fi conceput fara improvizatie. In varianta timpurie se canta fara note, interpretii manifestandu-se prin muzica asa cum “simteau” in acele momente. De aceea nu se putea interpreta o piesa de doua persoane diferite, fiecare propunand propriul stil.

De-a lungul timpul jazz-ul s-a dezvoltat in diverse forme. A avut parte de o istorie agitata care a creat mereu noi valori si a ridicat standardele. In toata aceasta perioada au avut loc schimbari, atat in privinta formulei trupelor, fiind introduse noi instrumente, cat si a stilului. Totul a inceput de la stilul Dixieland si New Orleans Jazz, continuand cu Swing, Bebop, Free jazz, avant-garde jazz si multe altele, clasificate mai ales in functie de zona de provenienta. Insa in perioada recenta a jazz-ului s-au incercat apropieri intre acesta si alte stiluri muzicale, cum ar fi muzica rock si chiar hip-hop.

Milioane de oameni au luat contact cu acest stil muzical si au fost incantati de nume celebre ca Louis Armstrong, Julian "Cannonball" Adderley, Mose Allison sau Miles Davis. Insa jazz-ul nu ar fi la nivelul la care este fara Louis “Satchmo” Armstrong care este considerat cea mai buna voce din istoria a jazz-ului.

Jazz-ul nu a ocolit nici Romania. Fiind considerat o promovare a decadentei americane, acesta a fost interzis in perioada comunista pana in anul 1964, cand a inceput sa fie difuzat treptat la radio, pentru ca apoi sa fie deschise cluburi pentru pasionatii genului, unde artisti precum Benny Goodman, Louis Armstrong sau Woody Herman puteau fi ascultati ore in sir. In numai cativa ani au aparut festivaluri de jazz autohtone: Festivalurile Nationale de Jazz de la Ploiesti (1969 - 1971), Festivalurile Internationale de la Sibiu (din 1974 pana azi), Festivalurile Internationale de Jazz "Richardd Oschanitzky" de la Iasi.

Si astazi pasionatii acestui stil de muzica pot gasi pub-uri speciale pentru ei. In marile orase exista cel putin un club de jazz in care cu siguranta se aud formatii interpretand live aceste ritmuri selecte, complexe, dedicate mai degraba unui public cunoscator, restrans.

Articol de Andrei Dutulescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.