Creierului nostru ii place sa se joace. El cel care decide cum percepi si interpretezi informatia pe care o primesti. Asa se face ca, uneori, ceea ce crezi ca este realitate, este doar o farsa jucata de creierul nostru. Iata 10 feste comune pe care ti le joaca creierul.

Creierul te face sa iti amintesti lucruri care nu s-au intamplat

Foto: thenextweb.com

In mod surprinzator, memoriile false sunt extrem de usor de “plantat” in creierul cuiva. In cadrul unui experiment, oamenii de stiinta au dat unor oamenii o lista de cuvinte din campul semantic al somnului (pat, odihna, perna etc), fara a include insa cuvantul “somn”. Mai tarziu, cand li s-a cerut sa isi aminteasca ce cuvinte erau trecute pe lista, participantii s-au amintit, in mod gresit, si cuvantul somn.

Un alt studiu a reusit sa faca un grup de oameni sa creada ca a avut o experienta neplacuta cu Pluta la Disneyland atunci cand erau mici. Au reusit asta aratandu-le diferite materiale “sugestive”.

Este mult mai greu sa iti depistezi propriile greseli de scriere

Foto: satdictionary.tumblr.com

Atunci cand citesti, creierul tau nu se concentreaza asupra fiecarei litere in parte, ci asupra intregului cuvant. Din aceasta cauza, poti citi cuvinte chiar si atunci cand acestea sunt scrise gresit. Chiar daca acest mic truc inlesneste cititul, atunci cand vine vorba de depistarea propriile greseli de scriere, lucrurile devin mai complicate. Probabil ti s-a intamplat si tie sa predai un text pe care, desi l-ai citit si reciti, tot ti-a scapat o greseala.

O modalitatea prin care poti imbunatati acest mic defect este incercand sa schimbi fontul textului atunci cand il recitesti.

Creierul te face sa crezi ca horoscopul iti este adresat personal

Foto: Universal Pictures

Aceasta festa jucata de creier mai poarta si denumirea de “efectul Forer”, dupa omul de stiinta care a descoperit-o.

Bertram Forer a dat unui grup de studenti sa citeasca o fraza ca, aparent, spune ceva despre fiecare in parte. Studentii au notat cu 4.26 din 5 acuratetea cuvintelor pentru ca mai apoi sa descopere ca nu exista nicio diferenta intre descrierile pe care le primisera.

Descriera suna cam asa: „Iti doresti ca oamenii din jurul tau sa te place si sa te admire, dar, cu toate astea, este destul de dur cu tine insuti. Chiar daca ai anumite slabiciuni, esti in stare sa compensezi pentru ele. Ai un potential imens pe care nu l-ai folosit inca inavantajul tau. Chiar daca, in exterior, pari disciplinat si in controlul situatiei, in interior esti, de multe ori, ingrijorat si nesigur. Uneori, te intrebi daca ai luat decizia corecta sau daca ai facut lucurul care trebuia. Iti doresti varietate si nu suporti sa fi incorsetat de restrictii. Esti un ganditor independent si nu accepti punctul de vedere al altora fara dovezi prealabile. Dar, ti-ai dat seama ca nu este intelept sa fii prea sincer sau sa te dezvalui complet celor din jur. Uneori este extrovertit, amabil si foarte sociabial, dar in alte momente este speriat si rezervat. Unele din aspiratiile pe care le ai sunt cam nerealistice.”

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Astfel de expersii sunt folosite pentru a scrie horoscopul.

Creirul face ca anumite cantece sa iti ramana blocate in cap

Foto: wifflegif.com

Vi s-a intamplat vreodata sa va surprindeti vredonand obsesiv acelasi refren sau bucata muzicala si oricat de tare v-ar zgaria pe creier sa nu puteti scapa de ritmul acela repetitiv? Si noua. E groaznic! Eh, bine, chiar daca nu exista un remediua clar pentru aceasta „afectiune”, exista macar o denumire: viermi de ureche (earworms). Nu este foarte clar de ce apare aceast fenomen, dar oamenii de stiinta cred ca se intampla atunci cand creieru ramane prins intr-o bucla.Potrivit lui Vicky Williamson, psiholog in muzica, expunerea repetata la aceeasi melodie sau sentimentele pe care ni le dau anumite cantece pot face ca acestea sa ne ramana blocate in cap.

Pentru a scapa de acesti “viermi de ureche”, incercati sa ascultati un alt cantec sau cautati-va o activitate care sa va tina mintea ocupata.

Citeste si:
Eliberează-ți mintea de tot ce doare: modalități ușoare de a alunga...
Eliberează-ți mintea de tot...

Creierul te va face sa crezi ca ideile altora sunt ideile tale

Foto: giphy.com

Stiu ca va suna absurd, dar este posibil sa plagiezi pe cineva fara sa iti dai seama.

Se numeste cryptomnesie si se intampla atunci cand o amintire uitat sa readusa in constient ca una proprie. De aceea, anumite idei ti se pot parea proprii si chiar orginale desi, in realitate, le-ai cititi sau auzit mai demult.

Creierul te face sa resimti durere atunci cand vezi alti oameni lovindu-se

Foto: mandatory.com

Vi s-a intamplat vreodata sa va povesteasca cineva cum si-a prins degetele la usa sau s-a lovit cu degetul mic de piciorul mesei si, chiar daca nu vi s-a intamplat voua sa resimtit durerea. Eh, bine, aceasta este durerea empatica.

Folosind aparate IRM (Imagistitca prin Rezonanta Magnetica) oamenii de stiinta o urmarit reactiile creierului atunci cand subiectul urmarea imagini ale unei persoane cu diferite expresii faciale. Au observat ca, in fiecare caz in parte, creierul imita, intr-o masura sau alta, reactia. Se pare ca, responsabili pentru acest fenomen sunt neuronii-oglinda care raspund stimulilor intr-un mod empatic.

Citeste si:
Teo Trandafir, amintiri triste din copilărie. Cum era Crăciunul...
Teo Trandafir, amintiri...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.