Se spune ca ochii sunt fereastra sufletului, ca reusesc sa comunice ceea ce cuvintele omit uneori. Pentru a stabilli daca aceasta zicala este adevarata sau nu, un membru al forumului santabanta a adunat mai multe imagini istorice in care privirea spune totul. Documentat modul in care ochii pot, uneori, spune o poveste, utilizatorul a adunat portrete cu adevarat emotionanta, care surprind oamenii in cel mai bun moment al lor, precum si in cel mai rau.

1. Nebunie

Foto: xerq.io

Marcati de ororile Primului Razboi Mondial, multi soladati au sufeit de stres post-traumatic (sau shell shock). Se manifesta prin atacuri de panica, imposibilitatea de a fi rational, de a dormi, de a merge sau de a vorbi. Pana si cel mai disciplinat soldat, dupa ce sute de bombe au cazut in directia lui, fara posibilitatea de a se proteja, isi pierdea controlul.

Aceasta imagine a fost surprinsa in transeele bataliei de la Courcelette, de la mijlocul lui Septembrie 1916, iar privirea soldatului spune mai mult decat o mie de cuvinte.

2. Infrangere

Foto: wikipedia.org

Dupa batalia de la Stalingrad, soldatii nemti capturati de armata rosie erau condusi spre temnite sau pe plutonul de executie.

Batalia de la Stalingrad a fost una din cele mai sangeroase din istorie, cu aproape 2 milioane de victime. Germanii au fost inconjurati de catre trupele ruse si, in foarte scurt timp, au murit din cauza frigului, a malnutritiei sau a bolilor.


3. Inselatorie

Foto: wikipedia.org

Caporalul Yukio Araki – cel care tine puiul de catel in imagine – avea 17 ani in momentul in care s-a alaturat trupelor Shinbu. Fotografia a fost facuta cu o zi inainte ca departamentul 72 al Trupelor Shibu sa plece intr-o misiune kamikaze in Okinawa.

Yuki Araki a murit doua luni mai tarziu, intr-o misiune sinicigasa asupra navelor americane la Okinawa.

4. Acceptare – Ultimul everu din Vinnitsa

O fotografie culeaza din albumul de fotografie personal al unui soldat Einsatzgruppen, numita „Ultimul evreu din Vinnitsa”. In fotografie este infatisat un soldat german pe punctul de a impusca un evreu ingenunchiat un fata unei gropi comune, in Vinnitsa, Ucraina, in 1942.

Toti cei 28.000 de everei din Vinnitsa si din imprejurimile orasului au fost masacrati in acel an.

Citeste si:
Theo Rose, fotografii de colecție în a opta lună de sarcină: „Am...
Theo Rose, fotografii de...
Foto: rarehistoricalphotos.com

5. Disperare

Foto: wien.gv.at

Fotografia aceastaa fost facuta de un soldat german pe nume Heinz Joest, in Polonia, in anul 1941. In ea apare o femeie, murind de foame, intinsa pe strazile ghetoului din Varsovia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.