Este posibil ca lumea, asa cum o stim, sa fie doar o simulare pe computer? Existam in carne si oase sau suntem doar o varianta avansata si sofisticata a The Sims?

In urma cu trei ani, Rich Terrile, director al centrul CECAD (Evolutionary Computation and Automated Design), din cadrul NASA, a fost invitat in cadrul emisiunii stiintifice „Through the Wormhole” pentru a discuta despre „argumentul simularii” – adica acea teorie care sustine ca lumea este doar o simulare pe calculator, iar noi entitati programate. Sigur, este genul de teorie pe care orice student cu trilogia Matrix downloadata ar putea sa o creada, dar Terrile este un om de stiinta NASA, asa ca nu putem sa nu luam aceasta idee cat de cat in serios.

Terrile nu este insa primul care este de parere ca ceva sau cineva, un fel de Dumnezeul programator, a proiectat intreg universul. In urma cu mai bine de 350 de ani, Rene Descartes se intreba daca nu cumva intreaga realitate, asa cum o percepem noi, nu este doar o inselatorie foarte bine pusa la punct. De-a lungul timpului, si-au mai pus si alti ganditori intrebarea asta si, mai nou, sunt puse in discutie posibilitatile de a verifica daca oamenii traiesc sau nu intr-o lume virtuala.

Realitate sau Matrix? Daca ati fi pusi sa alegeti intre cele doua pastile, cea rosie si cea albastra, ce ati alege: sa traiti in continuare ca si pana acum, convinsi ca tot ceea ce ne inconjoara este real sau ati vrea sa stiti adevarul? Decizia va apartine. : )

Este lumea o simulare pe computer? Iata 6 argumente care s-ar putea sa iti dea de gandit si sa faca o armata de superagenti Smith sa iti bata la usa.

1. Principiul antropic

Este umitor ca existam. Am avut parte de conditiile perfecte: sunt la distanta optima de Soare, atmosfera noastra are compozitia perfecta, iar gravitatia este suficient de puternica incat sa ne tina prinsi de pamant. De ce? De ce am avut parte de toate aceste circumstante optime?

Potrivit Principiului Antropic, toate conditiile necesare aparitiei vietii pe Pamant au fost dinainte si intentionat setate; toti factorii oportuni au fost stabiliti si fixati intr-un mediu controlat. Apoi a fost pornita simularea. Cu variabilele dinainte setate, planeta a putut evolua, ceea ce a condus la aparitia vietii si a noastra, a oamenilor.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

2. Paradoxul lui Fermi

Probabil ca, planeta noastra este doar una din multele capabile sa sustina viata. Soarele nostru este relativ tanar in comparatie cu alti sori din Univers. Ceea ce inseamna ca, undeva in vastul asta cosmic trebuie sa existe planete pe care viata sa fi aparut inaintea noastra. Avand avantajul timpului, aceste civilizatii ar fi trebuit pana acum sa fie capabile sa poata sau sa fi incercat macar (asa cum am facut si noi) sa calatoreasca in spatiu. Din miliardele de galaxii existente, cum este posibil ca nici macar una sa nu fi reusit sa calatoreasca in spatiu? In toti acesti ani nu am gasit nicio dovada concreta ca ar mai exista si alta forma de viata in Univers. Asadar, unde este toata lumea?

Daca exista conditiile necesare pentru sustinerea vietii si in alte parti ale Universului, dar cu toate acestea viata exista doar pe Pamant, atunci acest aspect ar putea fi o dovada ca traim intr-o simulare. Cei care au creat sistemul au ales ca viata sa exista doar aici si nicaieri altundeva. Evident ca exista viata si pe alte planete, dar asta se intampla intr-un alt univer simulat.

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...
Foto: nava lume extraterestra sursa Shutterstock.com

3. Matematica sta la baza vietii

Totul este cuantificabil. Multe din „marile secrete ale Universului” au fost rezolvate cu ajutorul matematicii. Daca totul este matematic, atunci totul ar putea fi defalcat la coduri binare. Am putea programa, atunci cand tehnologia o va permite, entitati perfect functionale, folosind secvente binare. Daca acest lucru ar fi posibil, se intreaba oamenii de stiinta, de ce nu ar fi posibil ca cineva sa fi programat deja lumea in care traim si pe noi?

Foto: formula matematica sursa Shutterstock.com

4. Dumnezeu este un programator

Pentru unii, Dumnezeu este un batran intelept care locuieste in nori. Pentru altii, este un programator aplecat peste o tastatura. Sigur, este posibil sa fi creat lumea in sapte zile, numai ca nu s-a folosit de super puterile sale cosmice, ci de un super-computer.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Cum spuneam deja, o lume poate fi programata cu ajutorul unui banal cod binar. Intrebarea ar fi, de ce ar programa cineva o lume atat de vasta si complexa ca aceasta?

Foto: focus maini sursa Shutterstock.com

5. Erorile de sistem

Stiu ca aceasta friptura nu exista. Stiu ca atunci cand musc din ea, Matrixul spune creierului meu ca este delicioasa si suculenta”, spune unul din personajele din filmul The Matrix.

Daca simularea este suficient de avansata, un creier programat si manipulat prin stimuli, nu va stii ca este programat si manipulat. Numai ca, pana si in cele mai sofisticate sisteme apar imperfectiuni. Erori ale sistemului, cum sunt numite in The Matrix. Un exemplu de astfel de eroare este deja vu-ul sau senzatia ca ceea ce se intampla este inexplicabil de familiar. Apare, spun teoriile, atunci cand exista un virus in codul simularii. Miracolele sau fenomenele supranaturale sunt sunt si ele vazute ca erori.

Citeste si:
5 moduri simple care te ajută să cureți praful din computerul tău
5 moduri simple care te ajută...
Foto: cod binar sursa Shutterstock.com

6. Avem super computere care pot simula

Computerele sunt din ce in ce mai rapide. Puterea de procesare se dubleaza constanta si se estimeaza ca peste 50 de ani va creste de cateva milioane de ori. Mai devreme sau mai tarziu, spune Rich Terrile, vom ajunge intr-un punct in care sa programezi o lume si sa simulezi viata a miliarde de oameni va fi la fel de usor ca trimiterea unul email. Ganditi-va doar, Harvard are un super-computer care poate simula 14 miliarde de istorie in doar cateva luni. De ce nu ar putea, in timp, sa simuleze un univers nou?

Foto: tehnologie sursa Shutterstock.com

Foto main: fundal Matrix sursa Shutterstock.com

Citeste si:

Capcanele mintii. 8 modalitati prin care creierul ne pacaleste


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.