Bicicletele stationare reprezinta mijloace sigure si eficiente pentru cei care sunt interesati de fitness.

Bicicletele stationare reprezinta mijloace sigure si eficiente pentru cei care sunt interesati de fitness. Avantajele principale sunt reprezentate de eficienta lor ca efort tip “cardio”, sunt silentioase si ocupa putin spatiu. Un alt mare avantaj: in comparatie cu benzile pentru alergat, bicicletele pot fi utilizate de cei cu probleme articulare (la nivelul membrelor inferioare) si care eventual sunt si supraponderali, deoarece nu incarca articulatiile coxofemurale si pe cele ale genunchilor.

Exista doua criterii principale pe care trebuie sa le aveti in vedere cand decideti sa achizitionati o bicicleta stationara:

  • Prima se refera la pozitia pe bicicleta, care poate fi in picioare (cazul Orbitrek-ului), sezand (asa cum sunt cele mai multe biciclete de pe piata) sau chiar semiculcat (pedalarea se face in plan aproape orizontal).
  • Al doilea criteriu este modalitatea tehnica de inducere a rezistentei: frictiune prin intermediul unor curele sau roti, magneti, sisteme hidraulice etc.
Un alt criteriu, mai putin important, dar totusi de luat in seama este reprezentat de dotarile suplimentare ale bicicletei, cum ar fi echipamentele electronice (“computerul”) care inregistreaza diversi parametrii, iar cele mai performante chiar dau indicatii de antrenament. Toate aceste caracteristici influenteaza costul bicicletei stationare. Inainte de a cumpara bicicleta trebuie sa luati in calcul nevoile si asteptarile voastre. Pozitia este un aspect important. Bicicletele clasice au de obicei o sa comfortabila, insa daca aveti probleme cu regiunea lombara, s-ar putea sa va convina mai mult o bicicleta in care se sta in pozite semidecliva.

Ceea ce este de retinut e faptul ca o bicicleta mai scumpa nu va va oferi obligatoriu o conditie fizica mai buna. Un model mai ieftin poate fi la fel de bun.

Siguranta

- Stabilitate
- Mecanismul trebuie sa fie protejat (acoperit) astfel incât sa nu va accidentati

Intretinere si rezistenta in timp

- Companie producatoare cu reputatie buna
- Garantie si service local
- Costuri anuale de intretinere rezonabile (mai ales daca veti cumpara bicicleta pentru o sala de fitness)
- Piese de schimb disponibile

Putere, performanta

- Capabila sa asigure rezistenta adecvata
- Nivel redus de zgomot
- Ajustabila (sa, ghidon)
- Sa confortabila, protectie de plastic moale pe ghidon
- Indicatiile de asamblare trebuie sa fie clare si complete
- Daca necesita alimentare electrica, trebuie sa aveti disponibila o sursa la indemâna

Pozitia pe bicicleta este foarte importanta pentru a pedala eficient si cu placere. Inaltimea ghidonului si a seii trebuie potrivita cu multa atentie. Atunci cand ne ajustam pozitia pe bicicleta, trebuie sa urmarim sa distribuim greutatea corpului egal intre sprijinul pe brate si cel pe fese. Saua trebuie sa fie paralela cu solul. Daca varful seii este orientat in sus, atunci presiunea se exercita pe regiunea perineala, in schimb daca saua este orientata cu varful in jos, umerii si bratele vor suporta o mare parte din presiune. Un alt aspect este inaltimea seii. In mod normal, genunchii trebuie sa fie usor flectati atunci cand ati ajuns in pozitia de jos cu pedala. Un alt mod de orientare in legatura cu inaltimea seii: soldurile nu trebuie sa balanseze inainte si inapoi atunci cand pedalati.

Citeste si:
Florian Lazăr cucerește din nou: două medalii la Campionatul Mondial!
Campionul Florian Lazăr...

O sa prea inalta (sau dintr-un material prea rigid) va presa zona perineala si fesele, ceea ce va duce la aparitia durerii si a amortelii.

Autor: Dr. Serban Damian
Sursa: doctor.info.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.