Cercetatorii de la universitatea din California de Sud au demonstrat pe baza unor imagini RMN (tomografie prin metoda rezonantei magnetice nucleare) ca persoanele care mint des au o structura a creierului mai speciala.

Cercetatorii de la universitatea din California de Sud au demonstrat pe baza unor imagini RMN (tomografie prin metoda rezonantei magnetice nucleare) ca persoanele care mint des au o structura a creierului mai speciala. Mincinosii "cronici" ar poseda, conform imaginilor tomografice, o cantitate mai mare de substanta alba in anumite arii cerebrale responsabile pentru conexiunile sinaptice neuronale.

Aceasta structura mai speciala ii face pe acestia capabili sa sustina adevarate "edificii" construite din minciuni, raporteaza cercetatorii Yaling Yang si Adrian Raine, in paginile prestigioasei reviste britanice "British Journal of Psychiatry".

Creierul mincinosilor difera de cel al oamenilor normaliRaine afirma ca a minti nu este usor deoarece pentru aceasta trebuie sa stii sa citesti gandurile altora. Totodata, spune el, trebuie sa stii sa-ti tii in frau sentimentele, pentru a nu da senzatia de nervozitate. Cu alte cuvinte, mascarea realitatii necesita un bun efort. Oamenii cu o retea neuronala densa in zona cortexului prefrontal au, in opinia lui Raine, dotarea necesara, aproape naturala, pentru a fi mincinosi perfecti. Yang si Raine au masurat cantitatea de substanta alba, respectiv cenusie, de la doisprezece mincinosi notorii, 16 subiecti cu comportament asocial, dar care mint doar din cand in cand, si 21 de subiecti normali.

Astfel, ei au stabilit ca mincinosii "cronici" poseda in cortexul prefrontal cu 25,7 % mai multa substanta alba decat cei care mint ocazional si cu 22 % mai multa decat la persoanele normale. In raport cu persoanele normale le lipseau acestora insa 14,2 % din masa de substanta cenusie, responsabila pentru prelucrarea in creier a informatiei, in timp ce substanta alba raspunde de transmiterea acesteia.

Sursa: postamedicala.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.