Felix Baumgartner a ajuns in siguranta pe Pamant. Asta dupa ce a realizat cel mai spectaculos salt, de la marginea spatiului, plonjand in gol de la peste 39.000 de metri. Iata care sunt cele mai impresionante aspecte legate de saltul in istorie facut de Baumgartner:

1. Inaltimea

Felix Baumgartner a reusit un salt din stratosfera. Cu alte cuvinte, Baumgartner a plonjat in gol de la 39.045 de metri si a reusit, astfel, sa doboare un record mai vechi detinut de Joe Kittinger care a sarit de la 31.333 de metri, in 1960. Aflata intre troposfera si mezosfera, stratosfera este cel de-al doilea invelis important al Pamantului si contine patura de ozon care absoarbe cea mai mare partea a ultravioletelor.

2. Viteza

Felix Baumgartner este prima persoana care a depasit viteza sunetului in cadere. Acesta bariera este sparta la o viteza de 1.236 kilometri/pe ora. Felix a atins in timpul coborarii o viteza de 1.342.8 kilometri/ora. Din cauza unor rasuciri necontrolate pe care era concentrat sa le redereseze, Felix sustine ca nu a resimtit socul sonic in timpul caderii.

Felix Baumgartner a fost in cadere libera timp de patru minute.

3. Linia lui Armstrong

Pe langa recordul saltului din stratosfera, Felix Baumgartne a depasit si asa-numita “linie a lui Armstrong” Este o altitudine la care, in absenta unui costum presurizat, omul nu ar putea supravietui. Legile fizicii dispar, nu exista oxigen, atmosfera este atat de rarefiata, incat organismul uman poate sa fiarba, iar temperaturile ajung pana la -60 de grade Celsius.

4. Aspecte stiintifice

Saritura lui Baumgartner nu a avut ca unic scop doborarea catorva recorduri impresionanate, ci si colectarea de date importante privind limitele umane in caderea libera din spatiu.

5. Balonul

Cabina presurizata in care se afla Felix a fost ridicata in stratosfera de un balon umplut cu heliu cu o viteza de circa 300 de metri pe minut. Potrivit explicatiilor date de specialisti, altitudinea la care a ajuns balonul este cea mai mare la care a ajuns vreodata un balon cu echipaj uman. Pentru umflarea balonului au fost nevoie de 850.000 de metri cubi de heliu.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

6. Costumul

Unul din cele mai importante echipamente a fost costumul purtat de Baumgartner. Austriacul in varsta de 43 de ani a purtat un costum presurizat, format din patru straturi. Cea mai mica fisura a costumului, i-ar fi putut aduce moartea instant. Cu o astfel de problema s-a confruntat Kittinger in momentul in care a facut saltul care a detinut pana duminica seara recordul mondial. Kittinger a ascuns centrului de control faptul ca manusa sa avea o fisura, de teama sa nu fie obligat sa revina la sol. Spre norocul acestuia, presiunea a impiedicat costumul sa cedeze, insa mana i s-a umflat atat de tare, incat a ajuns la o dimensiune dubla fata de cea normala.

7. Coborarea

Pregatirea pentru marele salt a implicat si gasirea celei mai bune variante de plonjare, astfel incat riscurile sa fie reduse la minimum. Unul din cele mai mari riscuri din timpul coborarii ar fi fost pierderea controlului in timpul caderii libere si rasucirea necontrolata a corpului. Chiar daca saltul a fost perfect, Felix a intampinat ceva probleme pe parcursul coborarii cand, la un moment dat, nu a mai reusit sa isi mentina pozitia rigida si a inceput sa sa roteasca necontrolat. Din fericire, a reusit sa isi redreseze pozitia corpului dupa scurt timp.

Citeste si:
Top 5 destinații unde poți zbura cu baloane cu aer cald
Top 5 destinații unde poți...

8. Riscuri

Un astfel de salt nu putea fi lipsit de riscuri. Iata care sunt acestea, exceptand rasucirile necontrolate si faptul ca, la acea inaltime, organismul uman poate sa fiarba, la propriu, pe care le-am mentionat deja.

a. Balonul ar fi putut fi afectat de frigul extrem (aproape -60 grade Celsius);

b. Efectele depasirii barierei sunetului asupra corpului uman erau necunoscute, putand oricand aparea avarii necunoscute;

c. Vantul il putea devia de la traseu.

La final, te invitam sa vezi filmul sariturii:

Sursa foto: captura video


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.