Violenta din filme, jocuri video, desene animate sau reportajele de stiri este un subiect indelung dezbatut. Inca ne intrebam cum ne influenteaza imaginile violenta comportamentul, ce efecte au asupra mintilor fragile ale adolescentilor. Un barbat de Connecticut spune ca s-a apucat de jefuit banci pentru a-si intretine consumul de droguri i-a venit urmarand trailerul (atentie! doar trailerul) filmului Public Enemies. Cativa mii de adolescenti din Statele Unite incearca sa reconstituie petrecerea epica din filmul Project X. A cui sa fie vina, a filmelor sau a mintilor usor influentabile, usor bolnave care urmaresc scena unui masacru sangeros si isi spun 'Hei, stii ce? As putea sa fac si eu asta!'

Inainte de a prezenta crimele petrecute in viata reala inspirate din filme, sunt tare curioasa ce parere aveti voi despre acest subiect: au imaginile violente impact asupra personalitatii si comportamenului nostru? Imi puteti spune parea in comentarii. Poate iese o discutie frumoasa si productiva.

8 crime inspirate din filme

8. The Town

Orasul, filmul nominalizat la Oscar al lui Ben Affleck, spune povestea unui spargator de banci indragostit de o femeie care a fost martora la unul din jafurile sale.

Filmul a influentat cativa oameni, insa cei mai cunoscuti dintre ei este un grup de spargatori din New York care au comis, in total, 62 de jafuri si au furat peste 217.000 de dolari. Barbatii foloseau aceleasi tehnici ca cele ilustrate in film, cum ar fi taierea curentului electric, folosirea unor masti cu anterna pentru a vedea in intuneric, si curatarea urmelor cu ajutorul clorului. Alte doua crime, una in Nebraska si una in Illinois par sa se fi inspirat din acelasi film, oamenii deghizandu-se asemeni grupului spargator din The Town.

Foto: captura Youtube

7. Project X

In comedia Project X, cativa adolescenti tocilari dau o petrecere care scapa rapid de sub control rezultand intr-un fiasco cu/care implica arme, droguri si incendierea intregului cartier. Incercand sa recreze petrecerea din film, mii de adolescenti din Texas, Florida sau Utah au cautat cladiri abandonate, si-au adunat rudele, prietenii si prietenii prietenilor si au pus-o de un chef epic. Numai ca, asa cum era de asteptat, lucrurile au iesit de sub control: adolescenti raniti, posesie de droguri si alcool, vandalism etc.

Foto: captura Youtube

6. Scream

„Scream” nu a fost doar unul din filmele horror care a intrat in istorie, ci si o sursa de inspiratie pentru numeroase minti usor influentabile. „O lectie foarte buna despre cum sa ucizi pe cineva”, cum il descria un judecator american.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Cel mai cunoscut caz este cel al adolescentei de origine belgiana, Alisson Cambier si al iubitul de 24 de ani, Thierry Jardin al acesteia. Dupa ce adolescenta ii refuza cererea in casatorie, Jardin isi pune iconicul costum Ghostface, alege doua cutite de bucatarie mari si isi injunghie de 30 de ori iubita intr-un mod similar cu cel din scena de deschidere a filmului Scream. Thierry Jardin si-a marturisit crima si a recunoscut ca a modelat intreagul eveniment dupa film.

Foto: Wikipedia.org

5. Fight Club

Controversatul roman al lui Chuck Palahniuk a fost adaptata magistral, zicem noi, de David Fincher. Pe scrut, "Fight Club" este povestea unui tanar care traieste intr-o lume plina de esecuri si de minciuni. El isi gaseste debuseul in batai clandestine organizate in subsolurile barurilor dupa ora inchiderii. Bineinteles ca era doar o chestiune de timp pana cand meciuri ilegale de box si acte de terorism sa inceapa sa fie organizate.

Citeste si:
Olaf Scholz: Vladimir Putin poartă responsabilitatea crimelor de...
Olaf Scholz: Vladimir Putin...

Cel mai cunoscut eveniment a avut loc in 2009, in New York, in timpul Zilei Memoriale cand o serie de bombe homemade au explodat in diferite puncte din oras. Intregul demers pare sa fi fost modelat dupa actele teroriste din Fight Club.


4. Money Train

Se pare ca nu doar filmele horror violente sunt o influenta proasta, ci si cele de comedie. In „Money Train”, o comedie din 1995 cu Wesley Snipes, un hot jefuieste o cabina de taxare dintr-o statie de metrou dupa care o incendieaza cu tot cu vanzatori in ea. In film, vanzatorii scapa, in realitate acestia nu au mai fost la fel de norocosi. Insiprat de film, un tanar jefuieste o cabina de taxare dupa acelasi model. Numai ca victima sa, un barbat de 50 de ani, nu scapa, ci, cu arsuri pe 75% din suprafata corpului, moare la scurt timp la spital.

Acesta este doar un exemplu din cele 7 incidente petrecute dupa modelul redat de comedia Money Train.

Citeste si:
Ciolacu, atac dur la PNL: ”Sunteți criminali și veți plăti pentru...
Ciolacu, atac dur la PNL:...
Sursa: captura Youtube

3. Saw

Criminalul din Saw are toate trasaturile unui antierou psihopat. Capacanele sale sunt macabre, dar ingenioase, iar jocurile sale elaborate sunt menite sa arate victimelor adevarata valoare a vietii. Jigsaw nu omoara niciodata pe nimeni, dar calca in picioare speranta victimelor sale pana cand acestea decid sa isi ia viata. Partea buna, daca exista una este, prin urmare, ca nici criminalii care au copiat modul de tortura a lui Jigsaw nu au avut intentia de a-si rani victimele. Sau nu au apucat...

O mama din orasul Salt Lake si-a denuntat propriul fiu si pe prietenul acestuia dupa ce i-a auzit planuind sa tortureze si ucida cateva persoane. Cei doi baieti, in varsta de 14 si 15 ani, pusesera la gale o serie de jocuri inspirate din Saw prin care sa ofere o lectie persoanelor care, spuneau ei, le faceau rau. Baietii au marturisit chiar politistilor ca isi cumparasera camere de filmat pentru a-si inregistra victimele, exact ca Jigsaw.

Citeste si:
Ultimele cuvinte scrise de Heath Ledger in "jurnalul Jokerului"
VIDEO  Ultimele cuvinte...
Sursa foto: Wikipedia.org

2. Interview with the Vampire

Am fi tentati sa credem ca adaptarea romanului lui Anne Rice, „Interviu cu un vampir” nu are/contine prea multe crime pe care muritorii sa le poata imita. Se pare ca ne inselam amarnic.

Pe 17 noiembrie, 1994, Daniel Sterling si iubita sa de Lisa Stellwagen au urmarit impreuna filmul. In aceeasi noapte, in jurul ore 3 dimineata, Lisa se trezeste si il gaseste pe Daniel treaz. „Aceasta este seara in care vei muri. Te voi omori si iti voi bea sangele”, ii spune Daniel. Lisa nu il baga in seama si se intoarce pe partea cealalta, numa ca Daniel s-a tinut de cuvant si, dupa ce a injunghiat-o de cateva ori, i-a baut sangele. Daniel Sterling a spus judecatorilor ca nu filmul l-a determinat sa isi ucida iubita, dar ca l-a influentat destul de tare.

Sursa foto: captura Youtube

1. The Dark Knight

Una din cele mai recente tragedii inspirate de un film este cea din Colorado cand un adolescent cu parul vopsit in portocaliu a deschis focul intr-un cinematograf din oras, la una din premierele filmului „The Dark Knight Risese”, sustinand ca el este Jokerul.

Foto main: om rau sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.