Arta este de multe ori sinonima cu controversa. Totusi, controversa decurge, de obicei, din subiectul artei si nu din modalitatea in care este creata. Bryan Lewis Saunders este un caz aparte.
Bryan Lewis Saunders este ceea ce ar putea fi numit un artist excentric. In 1995 a inceput un experiment inedit: si-a propus ca in fiecare zi, pana la sfarsitul vietii, sa-si picteze autoportretul. Il intriga influenta mediului asupra perceptiei, maniera in care acesta putea modela imaginea de sine. A realizat pana acum 8. 630 de portrete.
Una din cele mai controversate serii este "Drugs", inceputa in 2001. Cu alte cuvinte, Bryan Lewis Saunders isi face autoportretul sub influenta a diferite droguri si medicamente, explorand si demonstrand deoportiva efectele acestora asupra perceptiei si viziunii. A folosit cam toate tipurile de droguri la care v-ati putea gandi: de la ciuperci halucinogene si absinth, la cocaina, has sau marijuana. Daca i s-ar oferi un tip pe drog pe care nu l-a testat inca, cu siguranta nu ar refuza.

Subiectul sensibil abordat se seria “Drugs” a dat nastere a numeroase controverse. Legatura explicita dintre consumul unor substante si creatia artistica nu a fost pe placul multor persoane. Ceea ce ni s-a parut cel putin bizar. Despre droguri se vorbeste de obicei in termeni de dependenta si efecte devastatoare. In ciuda a ceea ce ni se spune si a ceea ce vrem sa credem, intre droguri si arta a existat intotdeauna legatura "speciala". Stim doar ca unii din cei mai mari si apreciati artisti erau dependenti sau ca si-au creat marile opere sub influenta drogurilor, fie ca vorbim de alcool sau substante. Atunci de unde acest “pudism”?
Mai mult decat un experiment artistic, “Drugs” poate fi privit si ca un experiment stiintific. Ganditi-va doar, arata cat se poate de clar influenta fiecarui drog in parte asupra perceptiei, asupra activitatii cerebrale: vii si caleidoscopice in cazul calmantelor sau al drogurilor recreative, morbid si deprimant in cazul cocainei sau absinthului. Indiferent de ce parte va situati, cu alte cuvinte, fie ca vi se pare un experiment artistic inovator, fie ca il considerati dependenta, trebuie sa recunoasteti ca rezultatele sunt cu adevarat uimitoare.
Iluminatul ambiental- între artă și “Joie de Vivre”

In GALERIA FOTO puteti vedea mai multe reprezentari vicioase ale sinelui.
Sursa foto: Bryan Lewis Saunders
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ambasadorul Elveţiei la București: Românii fac cea mai bună carne de Angus...
Sursa: retail.ro
-
Startup-urile din InnovX-BCR față-n față cu investitorii la Washington în SUA
Sursa: start-up.ro
-
Zodiile aflate sub steaua Abundenței și a norocului în IULIE 2022: Atrag...
Sursa: garbo.ro
-
Statele UE, consens în planul privind clima. Doar mașini electrice la vânzare...
Sursa: green.start-up.ro
-
iBanFirst cumpără Cornhill, specializată în servicii de schimb valutar
Sursa: futurebanking.ro
-
Pe 13 iulie avem Luna Plina in Capricorn. Ne iertam pentru orice regret si...
Sursa: kudika.ro
-
Planul de renunțare a României la cărbune va fi modificat. Centralele se...
Sursa: wall-street.ro