De cand ma stiu eu am avut ficat. Inca de mic copil, nu-mi amintesc sa fi primit fara sa vreau nici macar un gram de alcool. De fiecare data am vrut, dar am stiut sa ma controlez.

Iar am baut prea mult..

De cand ma stiu eu am avut ficat. Inca de mic copil, nu-mi amintesc sa fi primit fara sa vreau nici macar un gram de alcool. De fiecare data am vrut, dar am stiut sa ma controlez. Am iesit in lume ud si gol, nepregatit absolut deloc pentru ceea ce avea sa urmeze. Si cate aveau sa urmeze..

Se spune ca la betie, barbatul este la inceput pisica, apoi maimuta si in cele din urma porc. Ordinea este obligatorie si fiecare dintre noi, cei apartinatori ai sexului masculin si foarte masculin, am experimentat-o. Chiar daca auzim la tot pasul ca alcoolul dauneaza grav sanatatii, in practica lucrurile nu sunt nicidecum chiar atat de simple. Ca dauneaza suntem constienti cu totii, dar nici fara el nu putem trai din cvarii motive. Apuci sa bei un paharel, hac, devii alt om si nu se cade sa nu-l cinstesti cu o cinzeaca si pe acest nou individ si tot asa, hac, pana cand te trezesti fara salariu, fara nimic, ud si gol asa cum ai iesit in lume. Toti tragem sa ajungem de unde am plecat.

Alcoolul poate reprezenta pentru unii un mijloc excelent de a atinge o stare asemanatoare ataraxiei la care tot incercau sa ajunga marii artisti. Starea in care te detasezi de lume, in care privesti stoic la tot ce se intampla si nu-ti pasa de nimic, de certuri, de datorii, de probleme, de lipsa hranei, tot, mai putin obiectivismul desavarsit si posibilitatea de a privi toate lucrurile de undeva de sus, putand a le intelege in intregimea si in purul lor adevar. E cu neputinta asta pentru cei ce trag mult la masea, chiar daca, trebuie sa recunoastem, filozofia spusa de ei are cateodata o magie aparte.

Plecand de la premiza ca foarte putini sunt aceia care se abtin intru totul de la bautura (care oricum se ratacesc pe o singura carare cand altii merg pe sapte), pot spune ca de multe ori am privit cu indivie amicii ce reuseau sa socializeze excelent dupa o bere, am detestat glumele facute pe seama mea cand imi comandam un suc intr-un maldar de sticle cu zeama de struguri, am pus la inima vorbele ce mi se spuneau atunci cand refuzam categoric un pahar de whisky sau mai ales atunci cand prietena imi zicea ca nu sunt deloc masculin deoarece nu beau. Incet incet, iti dai seama ca uneori trebuie sa semeni cu cine te aduni. Dupa un timp am realizat ca viata fara alcool nu e viata, cel putin din punctul de vedere al socializarii, dar totul trebuie sa aiba o limita. Omul inteligent isi depisteaza la orice pas limitele si are grija sa nu le depaseasca. Daca pierde controlul, se trezeste ca a pierdut toti banii, familia, prietenii adevarati, sanatatea si mintile. Totul sta sub semnul autocontrolului.

Citeste si:
Băutor de spirt fals: ”Eram supărat că am băut 4 litri și nu m-am...
VIDEO Supraviețuitor al...

Dar cum anume stii ca este momentul sa te opresti in actul in sine dintr-o oarecare zi sau in consumul cronic? Alcoolul etilic are o rata de absorbtie foarte mare chiar de la nivelul mucoasei gastrice. El ajunge imediat la ficat, organ cu rol metabolic crucial in majoritatea proceselor ce au loc in organism. Din ficat, pe calea circulatiei sistemice, alcoolul se distribuie rapid si o parte ajunge la creier, unde tinde sa hidrateze excesiv neuronii si sa actioneze pe receptori, canale ionice sau pompe. Presiunea se resimte la nivelul cerebelului si din aceasta cauza apare senzatia ca iti pierzi echilibrul. La fel se intampla si cu alte arii corticale si rezultatele se vad imediat: zambesti, vorbesti mai mult, ti se ascut simturile, esti dezinhibat, ai energie. Cu alte cuvinte, esti pisica. Atunci cand nivelul alcoolului din sange creste, efectele se inmultesc: dansezi, sari, tipi, canti. Acum esti maimuta. Cand ai si mai mult alcool in cap, incepi sa injuri, sa fii violent, sa bati, sa te rostogolesti pe jos. Felicitari, ai devenit porc. Urmeaza o durere groaznica de cap, de abdomen, de muschi, voma. Ca si cum ar fi trecut cineva cu masina peste tine. Acum ca stii exact efectele, probabil iti va fi putin mai usor sa te opresti la un moment dat. Chiar este necesar sa faci intrecere cu baietii cine reuseste sa bea mai mult? Fii inteligent si pastreaza-te la stadiul de pisica!

Citeste si:
Băutura care te va ajuta să scapi de toxinele din organism după...
Băutura care te va ajuta să...

Daca din greseala ai baut alcool metilic (era candva folosit la producerea spirtului), afla ca este deosebit de toxic si poti muri rapid daca nu faci un gest relativ simplu. Antidotul este chiar alcoolul etilic care il neutralizeaza pe cel metilic si te scuteste de neplaceri. Sa nu radeti acum, dar sunt bine cunoscute cazurile consumatorilor cronici de alcool care nu aveau bani si isi procurau spirt sau alte trazneli. Inca un pont: a aparut si la noi pastila RU-21, un supliment nutrivit ce creste metabolizarea alcoolului si te scapa de mahmureala. E bine de stiut. Niciodata nu te apuca sa bei excesiv intr-un club pentru ca le vei da de munca serios prietenilor, te vei face automat de ras atunci cand esti la o petrecere sau vei fi aratat cu degetul de colegii de munca. Chiar nu iti doresti asta, chiar daca timpul tinde sa puna praf peste intamplarile acestea. Acasa e cu totul altceva: o bere doua la un meci, o tuica inainte de masa, un pahar de vin fiert iarna, un vin rosu ca face bine femeii si tot asa. Nu in fiecare zi. Doar la ocazii, din cand in cand. Nu ai ce sa patesti de rau.

Citeste si:
Culiță Sterp, mărturisiri dureroase după moartea lui Ion Șmecherul:...
Culiță Sterp, mărturisiri...

De cand ma stiu eu am avut ficat. L-am simtit cand se chinuia si am stiut sa ma controlez tot timpul. E destul de simplu si pentru tine. Nimeni nu-ti zice sa te abtii, ba din contra. Dar mereu ai grija sa-ti stii limitele! Daca nu, ajungi asa, ca in pozele din galeria foto..

Un articol de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.