Va invitam sa ne desprindem de cele pamantesti si sa facem o vizita sus... printre nori. Se intampla lucruri spectaculoase acolo :)

Nori. Ii vedem in fiecare zi. Sunt albi, pufosi , iar uneori par sa capate forme extrem de familiare. Desi pentru noi sunt toti la fel, exista un sistem foarte bine la punct de clasificare a norilor. Nu voi intra acum in cumulus, stratus, cirrus si alte variatii, ci va voi prezenta cele mai rare si mai spectaculoase formatiuni noroase. Ati vazut vreuna pana acum?

1. Norii mammutus

Norii mammutus reprezinta o formatiune noroasa destul de rara. Sunt vestitorii fenomenelor meteorologice extreme si se pot extinde pana la 400 de kilometrii in fiecare directie.

Sursa foto: Wikipedia.org

2. Norii Undulatus Asperatus

Norii Undulatus Asperatus (val agitat) au fost descoperiti de curand si propusi spre recunoastere oficiala. Undulatus asperatus sunt caracterizati prin vartejuri spectaculoase ce iau forma unor turnulete crenelate.

Sursa: Ultra999 via Flickr.com

3. Gaura Fallstreak

Gaura Fallstreak este o formatiune de nori atipica. Are forma un gol eliptic care apare uneori in interiorul norilor. Apare atunci cand temperatura apei norilor este sub 0 grade, dar, cu toate acestea, apa nu a inghetat inca.

Sursa foto: Wikipedia.org

4. Norii lenticulari sau OZN

Nori lenticulari (Altocumulus lenticularis) si au forma unor lentile. Din cauza formei pe care o au, foarte multi ii confunda cu OZN-urile. Din acest motiv mai sunt cunoscuti si sub denumirea de „nori OZN”.

Se formeaza in deosebi in zonele montate, unde vanturile sunt puternice, iar nivelul umiditatii este ridicat.

5. Norii din stratosfera polara

Norii din stratosfera polara (sau PSC – Polar Stratospheric Clouds) se formeaza la o altitudine din 15.000 – 24.000 de metri, in stratul inferior al stratosferei. Desi deosbit de frumoasi, acesti nori sunt implicati in procesul de distrugere a stratului de ozon prin procesele chimice de descompunere a CFC-urilor (cloro-fluoro-alcani) in radicali.

Citeste si:
Prognoza meteo - 4 aprilie. Vremea se va răci semnificativ pe...
Prognoza meteo - 4 aprilie....
Sursa foto: Wikipedia.org

6. Norii Kelvin-Helmholtz

Acesti nori cu aspect de valuri se formeaza atunci cand doua straturi diferite de aer trec unul peste celalalt cu viteze diferite, iar stratul superior este mai rapid. Stratul din mijloc de misca descendent, in timp ce alte parti se misca ascendent.

Sursa foto: Wikipedia.org

7. Norii sub forma de nicovala

Norii sub forma de nicovala, cunoscuti si ca cumulonimbus incus sunt nori care pot determina formarea furtunilor. Cei cu inaltimi foarte mari contin in compozitia lor fulgi de zapada.

Sursa foto: Wikipedia.org

Foto main: cer vintage sursa Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.