Tic, tac, tic, tac. De la 25 de ani la 30 saltul nu este asa mare. Tu cum te pregatesti pentru cariera ta?

Spontaneitatea este intotdeauna binevenita, insa nu atunci cand vine vorba de cariera ta. Desi ar fi minunat daca toti ne-am putea da seama de la 15 ani ce vrem sa facem cu vietile noastre, nu se intampla mereu asa. Chiar daca unii din noi infloresc mai tarziu, este important ca, pana la o anumita varsta, sa isi exerseze anumite calitati si sa stie cum sa le puna in valoare.

Iata care sunt cele 10 lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru cariera ta inainte sa implinesti 30 de ani.

1. Discursul din lift: invata sa te vinzi in 30 de secunde

“The elevator pitch” este o scurta introducere despre tine sau compania ta. Imagineaza-ti ca este in lift cu Bill Gates si, in cele 30 de secunde pana la destinatie, trebuie sa il convingi ca tu esti persoana pe care o cauta. Ai fi in stare?

Pana la 30 de ani ar trebui sa fi in stare sa raspunzi cu usurinta la intrebarea “Cu ce te ocupi”. Stabileste care este mesajul pe care vrei sa il transmiti oamenilor si cum vrei sa fii perceput sa acestia si incepe sa iti exersezi discursul in lift.


Foto: young professional sursa Shutterstock.com

2. Cunoaste-ti super-puterea

Unii din noi sunt spontani, unii sunt carismatici, in timp ce altii stiu sa citeasca omul din fata lor si sa ii interpreteze limbajul non-verbal. Oricare ar fi super-puterea ta, pana la 30 de ani ar trebui sa o descoperi si sa o valorifici. Antreprenorul Tina Roth Esinbers spune ca toti oamenii de succes pe care ii cunoaste stiu excat care este cea mai mare calitate a lor.

3. Cunoaste-ti slabiciunile

Nu putem fi buni la toate, dar este important sa stim care sunt lucrurile la care nu ne pricepem pentru a nu ne pierde timpul si energia concentrandu-ne pe acestea. Ideal ar fi sa muncesti cu cineva care te completeaza si, acolo unde este el slab sa compensezi tu cu calitati si vice versa.

4. Invata sa delegi

Oricat de mult ne-am dori sa ne ocupam de un proiect cap-coada, nu ne putem ocupa de toate. Daca acum ai tendinta de a prelua sarcini in plus pentru a te asigura la lucrurile merg bine, pana la 30 de ani ar trebui sa inveti sa iti alegi oamenii potriviti, in care poti avea incredere, pentru a le delega diferite sarcini.

Citeste si:
Care au fost cele mai grele momente din cariera Andrei: „Mă...
Care au fost cele mai grele...

5. Nu iti negocia cariera

In viata vei da peste multe oportunitati, unele mai bune, altele mai putin bune. Lucrul pe care ar trebui sa il inveti pana la 30 de ani este ca nu are rost sa iti risipesti energia facand lucruri care nu sunt pe aceeasi traiectorie cu aspiratiile tale.

6. Fa ceva de care sa fii cu adevarat mandru

Foto: femeie zambind sursa Shutterstock.com

Cand suntem mici tindem sa ne alegem drumul in viata in functie de dorintele celor din jur. Mama vrea sa te vada medic, tata economist, iar tu incerci sa ii multumesti pe amandoi. Mai important este ca, indiferent cat de mult le place sau nu celor din jur, sa faci ceea ce iti doresti, ceea ce te face sa te simti mandru si implinit.

Stim, este greu, dar suntem convinsi ca daca vei cauta cu atentie vei gasi si drumul si oportunitatile necesare.

7. Invata din greseli

Nimeni nu s-a nascut invatat si trebuie mai intai sa dai gres pentru a invata cum sa faci un lucru. Nu lasa esecurile de la inceputul carierei sa te influenteze negativ. Cu totii dam gres, important este sa invatam din ele.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

Foto main: evolutie cariera sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.