Cea mai importanta expozitie de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, a fost lansata oficial in Bucuresti joi seara, in prezenta unor personalitati din mediul cultural, social si politic din tara si din strainatate.

Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Tudor Giurgiu sunt doar cateva dintre personalitatile din sfera culturala prezente la vernisaj.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre starea actuala a presei romanesti si internationale, precizand ca fotografia de presa ramane cea mai autentica forma de jurnalism in momentul de fata – in contextul in care jurnalismul in ansamblul sau se degradeaza si se transforma din ce in ce mai rapid. „Majoritatea romanilor nu simt pulsul lumii. Nici macar al Europei. Se multumesc sa traiasca efectele evolutiilor internationale la ei acasa. Pentru acestia, contactul cu marile fotografii ale lumii ar putea insemna o surpriza, un inceput de globalizare la cap. In presa se spune ca 1000 de cuvinte fac cat o fotografie. Este si parerea mea, asa ca nu imi ramane sa mai rostesc decat doua cuvinte: vino si vezi!”.

Printre personalitatile prezente la eveniment s-au numarat reprezentanti ai Comisiei Europene in Romania, ai Guvernului Romaniei, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum si ai Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana. De asemenea, au fost prezenti Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania, Excelenta Sa Diego Brasioli, Ambasador al Italiei in Romania, precum si reprezentanti ai altor ambasade la Bucuresti. Printre oaspetii de seama ai expozitiei s-au numarat Steven van Groningen - Presedinte Raiffeisen Bank Romania, Jean-Francois Fallacher - CEO Orange Romania, Mihai Constantinescu - Directorul Festivalului George Enescu, Kostas Loukas – General Manager Microsoft Romania, Andrei Tarnea - Directorul Executiv al Aspen Institute, Violeta Ciurei - Presedinte si CEO Axa Insurance, Eric Stab - Presedinte GDF Suez si altii.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Erik de Kruijf, managerul de expozitie din Amsterdam: „Suferinta din multe din aceste fotografii este aproape tangibila si, poate mai mult decat orice, ne demonstreaza ca durerea arata la fel peste tot in lume. Ar fi mult mai simplu sa privim in alta directie. Insa relevanta fotojurnalismului sta exact in acest lucru: ne informeaza depre starea lumii si ne invata despre viata. Documenteaza si pastreaza momentul nostru pentru generatiile viitoare. Si, poate cel mai important, ne determina sa constientizam si ne aminteste de responsabilitatea pe care o avem de a genera schimbare”.

Expozitia, organizata de Fundatia Eidos, va fi deschisa pana pe 26 mai 2013, in Piata Universitatii din Bucuresti, intre orele 11.00 – 21.00.

Excelenta Sa Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania, a declarat: “Olanda a sprijinit intotdeauna libertatea presei, una dintre drepturile de baza ale omului. Apreciem munca depusa de jurnalisti si de fotografii de presa, de multe ori in situatii extrem de dificile si periculoase. Ne bucuram sa prezentam expozitia World Press Photo din Amsterdam la Bucuresti”.

Citeste si:
Celebrități și personalități care au murit din cauza noului...
Celebrități și personalități...

Foto-jurnalismul este jurnalism. Ideologiile, perspectivele despre viata, conflict, economie, se exprima in imagini, iar reactia noastra la continut vine incarcata de context. Sa privesti o imagine este un dialog. Unele imagini striga, altele soptesc. In orice conditii, fotografiile din World Press Photo nu lasa pe nimeni indiferent. Intr-o singura imagine sau in cateva cadre, laureatii World Press Photo concentreaza un intreg eseu despre o fasie de realitate omeneasca”, spune Cristian Movila, fondatorul Fundatiei Culturale Eidos. \

De asemenea, dat fiind ca, anul acesta, expozitia se bucura de sustinerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, in calitate de partener cultural, in cadrul evenimentului de deschidere, Festivalul a fost prezent printr-un moment muzical sustinut de violoncelistul Marin Cazacu si ansamblul Violoncellissimo - un preview la editia din acest an a prestigioasei manifestari.

Citeste si:
Expoziția globală World Press Photo, expusă în marile orașe din...
Expoziția globală World Press...

In plus, Microsoft Romania, impreuna cu partenerul local X3, a dezvoltat in acest an aplicatia oficiala a World Press Photo, disponibila pentru orice sistem ce ruleaza Windows 8, fie ca vorbim despre un PC, laptop sau tableta. Aplicatia ofera utilizatorilor experienta si continutul puternic si expresiv al expozitiei World Press Photo oriunde s-ar afla, indiferent de dispozitiv.

Petru Jucovschi, Technical Evangelist, Microsoft Romania: „Pe masura ce dezvoltam ecosistemul Microsoft impreuna cu parteneri precum X3, urmarim sa oferim utilizatorilor Windows 8 experiente deosebite si relevante, adaptate intereselor si pasiunilor acestora. Un aspect important pentru noi este faptul ca am putut sustine un partener local sa dezvolte o aplicatie globala, disponibila tuturor celor 100 milioane de utilizatori Windows 8 din intreaga lume”. Aplicatia World Press Photo va putea fi in curand descarcata din Windows Store.

Citeste si:
JTI lansează Ploom X în România
JTI lansează Ploom X în România

Expozitia este o initiativa a World Press Photo Foundation, fondata in anul 1955 in Olanda, care activeaza ca organizatie independenta, non-profit, cu sediul in Amsterdam. Activitatea Fundatiei este dedicata impunerii unor standarde ridicate in fotojurnalism si fotografie documentara la nivel mondial. Competitia World Press Photo a debutat in 1955, cand 42 de fotografi din 11 tari au inscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. In 2012, concursul a atras 5.247 de participanti din 124 de tari, care au inscris 101.254 de fotografii. Toate lucrarile inscrise in concurs sunt deschise publicului prin intermediul expozitiei anuale care calatoreste in intreaga lume, ea fiind montata in peste 100 de locatii din peste 45 de tari - si vizitata de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare editie.

Fundaţia Eidos a fost infiinţata in urma cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movila, pentru a declansa potenţialul comunitaţilor creative din Romania, prin promovarea exprimarii artistice proaspete. Fundatia isi propune sa inspire şi sa sustina initiativele artistice contemporane romanesti, contribuind astfel la dezvoltarea societaţii. Proiectele Fundatiei Eidos incurajeaza creativitatea, avand incredere in rolul de pionierat al artiştilor romani - acela de a pastra proaspata expresia artei ca instrument de exprimare personala şi schimbare sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.