Marele fotbalist brazilian Edson Arantes do Nascimento, cunoscut ca Pelé, a murit la vârsta de 82 de ani. Era internat de mai multe săptămâni în spital, cu o boală incurabilă. Considerat de mulți iubitori ai fotbalului drept unul dintre cei mai mari jucători din istorie, Pelé a petrecut aproape două decenii pe teren, uimindu-și adversarii, fiind cel mai prolific marcator al jocului, cu clubul brazilian Santos și echipa națională a Braziliei. Echipa sa de fotbal a anunțat că trupul neînsuflețit al marelui jucător va fi depus luni la stadionul Urbano Caldeira, de unde acesta a încântat lumea, iar înmormântarea va avea loc marți.

Marele fotbalist brazițial Pele a murit la 82 de ani

Pelé a urmat un tratament pentru cancer de colon încă din 2021. În ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a agravat considerabil. Purtătorul de stindard al fotbalului a murit, joi, la un spital din Brazilia, înconjurat de familie.

Reprezentanții unității medicale au menționat că moartea a survenit în urma „cedării mai multor organe vitale”. Decesul său a venit la 11 zile după încheierea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar și la doi ani după dispariția altei legende din lumea fotbalului, Diego Armando Maradona.

Anunţul decesului a fost făcut de fiica lui, Kely Nascimento, pe Instagram. „Tot ce suntem suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace", a scris fiica lui Pele, postând şi o fotografie cu mâinile legendarului fotbalist şi ale copiilor şi nepoţilor, unite. Agentul său, Joe Fraga, a confirmat trecerea în neființă.

Trupul lui Pele va fi transportat de la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo la Santos, luni, 2 ianuarie, şi va fi depus pe teren, la stadionul echipei Santos. Toţi cei care vor să îşi ia rămas bun de la jucătorul supranumit „regele fotbalului" o vor putea face.

Marți dimineață, la ora locală 10:00, cortegiul funerar va porni de la stadion, va trece prin fața casei în care locuiește mama fotbalistului, Celeste, în vârstă de 100 de ani, apoi va ajunge la cimitirul Memorial Necropole Ecumenica, unde va avea loc înmormântarea. La înmormântare va fi prezentă doar familia lui Pelé.

Brazilia a decretat trei zile de doliu național

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a decretat trei zile de doliu național, după moartea legendarului fotbalist, printr-un decret publicat în Monitoriul Oficial. „Doliu oficial este decretat în toată țara(...), în semn de respect după moartea lui Edson Arantes do Nascimento, Pelé”, se arată în document.

Citeste si:
Moartea lui Pele îndurerat o lume întreagă. Ce mesaj a transmis...
Moartea lui Pele îndurerat o...

A fost desemnat Jucătorul Secolului

Pelé și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru echipa națională de fotbal a Braziliei. Avea în palmaresc trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970. A fost singurul jucător care a reușit această performanță.

Brazilianul a fost și cel mai bun golgheter al naționalei, având 77 de goluri în 92 de jocuri. Totodată, a fost și cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores în 1962 și 1963.

În 1999 a fost desemnat Jucătorul Secolului de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători ai Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului, fiind ales Pele.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Tot atunci a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX.

În anul 2013, Pelé a primit Premiul de Onoare al Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Decembrie 2022 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.