Garniturile din restaurante au ajuns să coste aproape cât un fel principal. În unele localuri, cartofii prăjiți sau piureul se vând chiar și cu 20 de lei porția. Absurd este că, în piață, doi cartofi, deși și prețul lor a crescut în ultimele luni, nu costă mai mult de un leu. Motivul pentru care prețul este de 20 de ori mai mare în meniul unor cârciumi.

Garniturile din restaurante, prețuri de 20 de ori mai mari

Într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei, o porție de piure costă 18 lei, iar o porție de cartofi prăjiți simpli, dați cu o mână de condimente, 23 de lei. Explicația pentru aceste prețuri este: energia electrică și gazele. Cele două surse au ajuns să coste și de două ori mai mult comparativ cu anul trecut, drept urmare patronii restaurantelor sunt nevoiți să mărească prețurile.

„Nu sunt pentru creșterea aceasta și prefer să absorb această creștere în alte preparate. Ne trebuie un volum de clienți pe care îi putem genera creând o experiență personalizată la masă, decât să creștem continuu prețurile”, a declarat Dragoș Panait, deținător al mai multor restaurante și consultat HoReCa, pentru Kanal D.

„Dar ne uităm la utilități, care au crescut, la combustibil, care, la fel, prețurile de transport au crescut foarte mult”, a continuat el.

Afaceristul a ales să nu majoreze prețurile, ci să le ajusteze.

În piață, în această perioadă, cartofii costă între 1,5 și 3 lei kilogramul. Așadar, pentru o porție de piure, pe doi cartofi dăm aproape un leu, iar la restaurant poate costa și de 20 de ori mai mult. Trebuie menționat că la produsul brut se adaugă unt, ulei, poate lapte și gazul consumat pentru prepararea termică. Totalul estimat este de 5 lei.

Topul scumpirilor

În topul scumpirilor se află gazele, prețul aproape dublându-se în ultimul an. Pe listă urmează uleiul, cartofii, făina și mălaiul. Și pentru combustibil plătim cu aproximativ 40% mai mult comparativ cu anul trecut, iar ouăle, zahărul, peștele și lactatele costă mai mult cu circa 15%.

Citeste si:
Mâncare expirată în mai multe restaurante din Poiana Brașov,...
Mâncare expirată în mai multe...


  • gaze + 89%;

  • ulei +49%;

  • cartofi +42%;

  • făină +33%;

  • mălai +32%;

  • ouă +15%;

  • zahăr +15%;

  • carne +15%;

  • lactate +15%.

Trebuie precizat că inflaţia nu reprezintă acelaşi lucru de la o ţară a alta. De pildă, infla­ţia din China este mult mai mică în comparaţie cu ce se întâmplă în restul lumii, dat fiind că acolo indicatorul este calculat după altă formulă. Bunurile şi serviciile au altă pondere în coşul de inflaţie a preţurilor de consum.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.