Sport 30 Iunie 2016 11:23
Medicul Mihaela Duta nu a facut nicio manevra de resuscitare, nici cand l-a preluat pe Patrick Ekeng si nici in ambulanta, desi acesta era in fibrilatie ventriculara, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a fotbalistului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti, care a pus-o sub acuzare pentru ucidere din culpa.

Raportul medico-legal arata ca moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare, aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociata cu anomalii coronariene.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a anuntat, joi, ca in dosarul privind decesul jucatorului de fotbal Patrick Ekeng, in varsta de 26 de ani, in 29 iunie s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspecta Elena Mihaela Duta, medic specialist medicina de urgenta in cadrul unui serviciu de ambulanta privat, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, masura care i-a fost adusa la cunostinta acesteia.

Procurorii au stabilit, in baza probelor de la dosar, ca medicul Mihaela Duta, fara a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a initiat si nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat in ambulanta si transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, aflat in imediata vecinatate a stadionului Dinamo.

“Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena-Mihaiela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului”, arata procurorii Parchetului Capitalei, potrivit NEWS.ro.

Anchetatorii sustin ca desi, in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua manevre de resuscitare, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca Ekeng se afla in fibrilatie ventriculara, “anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului”, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul pacientului.

Citeste si:
Blue Air a intrat în insolvență. Compania are datorii de peste 230...
Blue Air a intrat în...

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti de la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici”, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic.

“Din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca. Acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire”, au scris legistii in raportul de necropsie.

Citeste si:
Firea: „Mă bucură decizia INML de a opri testarea virginităţii...
Firea: „Mă bucură decizia...

In document se mai arata ca, in cazul atletilor care sufera de tahiartimie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. “Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arata in raport.

Jucatorul dinamovist Patrick Ekeng a murit in 6 mai, dupa ce s-a prabusit pe teren, in minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanta Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o ora si 30 de minute, insa nu a mai putut fi salvat.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis atunci un dosar penal, in care au fost facute cercetari in rem, pentru ucidere din culpa, iar joi, dupa o luna si jumatate de la inceperea anchetei, a fost pusa sub acuzare Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.