Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că este mulțumită de decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a înceta practica testării virginităţii adolescentelor, la cererea familiei. Ministrul susține că această procedură era un abuz fizic şi emoţional asupra tinerelor.

INML renunță la testarea virginității adolescentelor

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” nu va mai efectua proceduri pentru testarea virginității adolescentelor. Oficialul s-a arătat mulțumită de decizia instituției medicale, afirmând că această tehnica era un abuz la adresa tinerelor.

„Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Firea a menționat că a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate care să ateste „integritatea” unei tinere. În continuare vor exista controale medicale în cazul unui viol, însă doar la solicitarea instituțiilor abilitate.

„Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate. La discuţiile pe care le-am avut săptămâna trecută, l-am asigurat pe profesorul Cristian Curcă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor şi a tinerelor din România.”, a mai scris ministrul Familiei.

Firea susține dintotdeauna organizațiile care luptă pentru drepturile femeilor. Oficialul speră ca toate instituțiile medicale să țină cont de decizia eliminării acestei testări. Ministrul afirmă că ONU ar fi cerut de acum 10 ani ca această procedură să nu mai fie realizată. În 2018 ON a semnat o declarație prin care condamna aceste practici. În Franța și Marea Britanie această procedură a fost interzisă.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

„Cu reprezentantele de la Centrul Filia am dezbătut subiectul şi la ultima întâlnire pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Acum, e important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi. Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franţa şi Marea Britanie testările au fost deja interzise”, a încheiat Firea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.