Sport 4 Aprilie 2016 10:48
Ancheta "Panama Papers", realizata de un grup de trusturi mass-media internationale si care vizeaza modul de functionare a companiilor off-shore, mentioneaza mai multe personalitati din fotbal.

Ancheta "Panama Papers", realizata de un grup de mass-media internationale si care vizeaza modul de functionare a companiilor off-shore, mentioneaza mai multe personalitati din fotbal, printre care Michel Platini, Lionel Messi si un membru al Comisiei de Etica al FIFA, informeaza ziarul L'Equipe, citat de MEDIAFAX.

Un grup de mass-media internationale, coordonat de catre Consortiul international al jurnalistilor de investigatie, a dezvaluit, duminica seara, faptul ca mai multe personalitati sportive, lideri politici, oameni de afaceri si celebritati, beneficiaza de sistemul de conturi off-shore, in paradisuri fiscale cu reglementari opace, pentru a-si ascunde averile. Totusi, folosirea companiilor off-shore nu este o practica ilegala.

Mai multe personalitati din sport sunt mentionate in documente Panama Papers, inclusiv fostul presedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, castigatorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport in cadrul anchetei, dar 11 hocheisti din NHL si cel putin 5 jucatori de golf au folosit companii off-shore pentru a-si administra finantele.

Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatura panameze Mossack Fonseca, specializata in administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat si membru al Comisiei de Etica a FIFA din 2006. Potrivit datelor L'Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operatiuni financiare. Documentele arata ca Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecti in scandalul de coruptie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis si Mariano Jinkis.

Iata ce apare intr-un document citat de un tribunal din Geneva, potrivit L'Equipe: "Hugo Jinkis si Mariano Jinkis, tata si fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi platit milioane de dolari in mod ilegal, pe sub masa, catre oficiali FIFA, in scopul de a obtine, la preturi preferentiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, inregistrata de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost platiti in acest scop, intr-un cont bancar elvetian al FIFA, in iunie 2013".

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Michel Platini, suspendat din orice activitate legata de fotbal, dupa o ancheta ampla a FIFA, ar fi utilizat sistemul off-shore, dupa ce a fost ales presedinte al UEFA in 2007. Potrivit L'Equipe, Platini a fost ajutat de catre casa de avocatura Mossack Fonseca pentru a administra Balney Enterprises Corp, o companie offshore creata in Panama, la 6 decembrie 2007. Prin intermediul unui comunicat oficial, Michel Platini a precizat: "Locuiesc in Elvetia incepand din 2007, iar toate conturile mele, toate investitiile mele si conturile bancare sunt cunoscute de catre autoritatile elvetiene, nu am nimic altceva de spus. In cazul in care cineva doreste informatii suplimentare, consultati banca mea.". Intrebat de publicatia Le Monde, avocatul lui Platini, Thibaut D’Ales, a dat asigurari ca nu are cunostinta despre existenta companiei Balney Enterprises Corp.

Citeste si:
Messi va purta tricoul cu numărul 30 la Paris Saint-Germain
Messi va purta tricoul cu...

Potrivit anchetei Panama Papers, Lionel Messi ar fi creat o companie off-shore in Panama, Mega Star Enterprises. Numele fotbalistului argentinian apare in arhivele aceleiasi firme de avocatura mentionata mai sus, Mossack Fonseca, in iunie 2013, la doar o zi dupa deschiderea procedurilor de urmarire penala pentru evaziune fiscala, pe numele fotbalistului, de catre justitia spaniola. Totusi, folosirea companiilor off-shore nu este o practica ilegala. Lionel Messi a anuntat ca va actiona in judecata un ziar din Spania, pentru defaimare, dupa ce numele sau a aparut in investigatia Panama Papers. Ziarul spaniol El Confidencial a publicat fotografii cu semnaturile lui Lionel Messi si al tatalui sau pe contractul pentru crearea companiei off-shore Mega Star Enterprises.

Lionel Messi si tatal sau, Jorge Horacio Messi, sunt in prezent urmariti penal in Spania pentru evaziune fiscala, prejudiciul calculat fiind de peste 4 milioane de euro. Ei au fost acuzati de crearea unor companii fictive din Belize si Uruguay pentru a se sustrage de la plata impozitului pe venit din drepturile de imagine. In cazul in care jucatorul ar fi disculpat, tatal sau risca sa fie condamnat la inchisoare. Ambii au negat acuzatiile si au dat vina pe un fost consultant financiar. Ulterior, Jorge Messi a facut o plata voluntara in valoare de 5 milioane de euro, drept corectie morala pentru inadvertentele aparute, in august 2013. Compania Mega Star nu a fost mentionata in ancheta justitiei spaniole.

Citeste si:
Paradise Papers, o noua investigatie despre averile din...
Paradise Papers, o noua...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.