Nemultumirile celorlalti sportivi cu privire la decizia Guvernului de a premia jucatoarele nationalei de handbal cu cate 60.000 de lei, fata de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondiala, sunt ''nepotrivite'', a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

''Regretam aceste nemultumiri si credem ca ele sunt nepotrivite. Pur si simplu Guvernul a incercat un act de normalitate, sa premieze un sport de echipa. Sporturile de echipa au prea putin succes fata de cat am vrea noi sa aiba si am dat un semnal prin acest lucru. (...) Orice alta interpretare cred ca este deplasata, legat de premiere si de bonusuri'', a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intrebat daca Guvernul va reveni asupra acestei decizii si ii va premia si pe sportivii care au obtinut medalii ''mai importante''.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca Executivul nu va reveni asupra deciziei, explicand ca ''tehnic (...) nu exista un mecanism prin care sa poata premia rezultatele din urma cu cateva luni''.

Dan Suciu a explicat ca, pentru anul 2016, Cabinetul Ciolos va incerca sa gaseasca resurse suplimentare astfel incat normele de premiere sa creasca.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a sustinut ca spre deosebire de alti sportivi, handbalistele nu primesc bonusuri din partea clubului la care sunt afiliate, asa cum se intampla in cazul celorlalti sportivi, afirmand ca acest lucru a motivat Executivul sa acorde acele bonusuri. ''Dar sa nu uitam un lucru, aici, vorbim sigur, de premii pe care le acorda statul. In afara de premiile pe care le acorda statul, direct, de la Minister si de la Guvern, multi dintre sportivii nostri de frunte, pe care ii respectam si ii admiram, primesc si de la cluburile din care fac parte. Poate (sportivii nu primesc banii de la cluburi –n.r.) in timpul in care si-ar dori, inteleg ca exista anumite intarzieri in aceste plati, dar banii ii primiesc cu siguranta. Lucrul acesta nu se intampla in cazul handbalistelor. Nu cred ca Cristina Neagu primeste un premiu ca a castigat medalia de bronz cu echipa Romaniei. Aceasta a fost o motivatie importanta in ceea ce priveste bonusul pe care Guvernul a avut ocazia, avand in vedere situatia financiara a anului, sa il ofere'', a declarat Dan Suciu.

Citeste si:
Handbal: România s-a calificat la Campionatul European - EHF EURO...
Handbal: România s-a...

Intrebat daca suma alocata pentru premiere va creste, el a afirmat ca daca va exista performanta, premiile vor fi multumitoare pentru toti sportivii. ''Haideti sa avem performanta si, cu siguranta, premiile vor fi multumitoare pentru toti cei care vor avea performante. Avem o decizie strategica de a creste aceste premii. Cred ca scopul sportivilor este sa ia medalii si cred ca bonusul nostru este, sigur, modest, secundar, in activitatea noastra de performanta. Ne bucuram de fiecare data cand putem sa ii ajutam si sa le aducem aceasta premiere ca un semn de recunoastere pentru ceea ce fac pentru tara asta'', a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Guvernul Ciolos a premiat, saptamana trecuta, jucatoarele nationalei de handbal cu cate 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerita la Campionatul Mondial din Danemarca, fata de 14.800 de lei cat prevede legea pentru o medalie de bronz mondiala, suma putand fi dublata, tot conform normelor legale in vigoare. Premiul acordat fiecarei handbaliste a fost suplimentat insa printr-o decizie a Executivului.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Masura luata de Guvern a fost criticata de mai multi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale in 2015 si care au fost premiati cu sume mai mici. Astfel, intr-o campanie declansata pe Facebook de Corina Dragulescu, sotia gimnastului Marian Dragulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliati mondial in 2015, dar si sprijinul echipei nationale de handbal feminin in acest demers.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale in 2015 si s-au alaturat demersului lui Marian Dragulescu sunt Corina Caprioriu si Andreea Chitu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastica, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrima, bronz) si componentele echipei feminine de spada - Ana Maria Branza, Simona Pop, Simona Gherman si Loredana Dinu (argint).

Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca i se pare corecta atitudinea gimnastului Marian Dragulescu referitor la premierea echipei nationale de handbal feminin. "Mi-a placut pozitia lui (a lui Marian Dragulescu – n.r.), mi se pare ca este o atitudine corecta si nu vad de ce nu ar fi corecta atitudinea, daca vorbim de Marian Dragulescu, gimnast cu 10 medalii mondiale. Sigur ca este un rezultat foarte bun al fetelor de la handbal, nimeni nu spune nu, dar cred ca trebuie pastrata o anumita corectitudine", a declarat Adrian Stoica pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, dupa ce Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal ca "nu poti fi pentru unii muma si pentru altii ciuma". ''E incorect sa le dai unora mai mult ca premii decat prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chitu si Corina Caprioriu - n.r.) sunt vicecampioane mondiale in 2015 si au primit 37.000 de lei, suma deja dublata, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce?'', a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.