Presedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepresedintele Michel Platini, care indeplineste si functia de presedinte al UEFA si secretarul general Jerome Valcke au fost suspendati pentru 90 de zile de Comisia de Etica a forului fotbalistic international, informeaza BBC.

[Update]

Perioada de suspendare a celor trei incepe imediat si se refera la orice activitate nationala si internationala legata de fotbal, putand fi extinsa cu 45 de zile.

Totodata, fostul vicepresedinte al FIFA Chung Mong-joon a fost suspendat sase ani si amendat cu 100.000 de franci elvetieni (91.500 de euro), pentru activitati care au incalcat Codul de Etica al forului, legate de atribuirea organizarii editiilor Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) si 2022 (Qatar). "Baza acestor sanctiuni o reprezinta investigatiile camerei de specialitate a Comisiei de Etica", se arata intr-un comunicat al comisiei.

Blatter, Valcke si Platini sunt cercetati de Comisa de Etica a FIFA pentru fapte de coruptie.

Vlacke era deja in stare de suspendare de mai mult timp, fiind banuit de implicare intr-o retea de vanzare ilegala a biletelor la Cupa Mondiala.



Camera de Investigatii a Comisiei de Etica a forului fotbalistic international a recomandat suspendarea pentru o perioada de 90 de zile a sefilor FIFA si UEFA, Joseph Blatter, respectiv Michel Platini, cercetati de justitia elvetiana pentru coruptie, informeaza presa internationala.

Decizia in acest caz nu este definitiva. Camera de Inevstigatii va propune presedintelui comisiei, Hans-Joachim Eckert, suspendarea celor doi influenti conducatori ai fotbalului mondial. Eckert va lua decizia finala joi dimineata, urmand a fi comunicata celor in cauza printr-o scrisoare oficiala sau fax, potrivit procedurii.

Klaus Stoehlker, prieten si fost colaborator al lui Blatter, a confirmat pentru Reuters faptul ca exista o propunere privind suspendarea presedintelui FIFA. "Nu este o decizie finala, este o recomandare din partea nivelului inferior al Comisiei de Etica spre cel superior", a declarat Stoehlker.

In schimb, avocatii lui Blatter au negat luarea unei astfel de decizii, precizand ca seful FIFA nu a fost audiat. "Presedintele Blatter nu a fost informat de nicio actiune luata de Comisia de Etica. Ne-am astepta ca aceasta comisie sa doresca sa-l audieze pe presedinte si pe consilierul sau si sa analizeze cu atentie probele, inainte de a propune o actiune disciplinara", au sutinut, intr-un comunicat, avocatii Lorenz Erni si Richard Cullen.

Citeste si:
Comisia de Apel le-a redus sanctiunile lui Blatter si Platini
Comisia de Apel le-a redus...

Nici purtatorul de cuvant al lui Eckert, nici cel al Camerei de Investigatii nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect.

In urma cu doua saptamani, Ministerul de Justitie din Elvetia a deschis o procedura penala impotriva presedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de "gestiune frauduloasa" si "abuz de incredere.

Blatter este suspectat ca a efectuat o "plata neloiala" de doua milioane de franci elvetieni in favoarea lui Michel Platini, presedintele UEFA, care are deocamdata calitatea de martor in acest dosar. Aceasta plata s-a facut in 2011, in prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini intre 1999 si 2002.

FIFA se confrunta cu un mare scandal de coruptie, dupa ce justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali ai forului, pentru luare de mita si primirea de alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 150 de milioane de dolari, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
UPB: Comisia de Etica va analiza documentele de sustinere a...
UPB: Comisia de Etica va...

In urma acestui scandal, elvetianul Joseph Blatter a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca demisioneaza din functia de presedinte al FIFA, dupa ce a fost reales pentru a cincea oara. Blatter a castigat, in 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la presedintia FIFA, dupa ce, in urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul sau, printul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursa.

Alegerile pentru sefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.