Social13 Ianuarie 201614:13

Lectura de 3 minute

Comisia de Etica si Integritate Academica a Universitatii Politehnica din Bucuresti va analiza documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru sustinerea publicarii unor lucrari scrise de catre detinuti, iar concluziile vor fi "aplicate cu celeritate".

Universitatea Politehnica din Bucuresti arata miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a luat la cunostinta din presa despre documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru sustinerea publicarii unor lucrari avand drept autori persoane private de libertate.

"In Carta Universitatii Politehnica din Bucuresti se prevede ca membrii comunitatii academice au dreptul «de a exprima liber opinii profesionale in spatiul universitar si de a initia actiuni in nume propriu, in afara acestui spatiu, daca nu afecteaza prestigiul invatamantului si demnitatea profesiei». In baza legislatiei in vigoare si Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au initiat in nume personal documentele pentru sustinerea publicarii lucrarilor scrise de catre persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etica si Integritate Academica. Concluziile Comisiei de Etica si Integritate Academica vor fi publicate pe site-ul universitatii si aplicate cu celeritate", potrivit sursei citate.

Reprezentantii UPB au precizat ca documentele semnate de cadrele didactice nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal. Totodata, UPB mentioneaza ca articolul 123, alineatul 6 din Legea educatiei prevede ca "in institutiile de invatamant superior este interzisa periclitarea sub orice forma a dreptului la exprimarea libera a opiniilor stiintifice si artistice".

"Libertatea academica este garantata de lege (art.123 alin. 1) si da dreptul membrilor comunitatii sa opteze liber pentru dezvoltarea profesionala, pentru activitatile asumate, fara manipulare, cenzura sau persecutii. Analizand si prevederile din Legea nr. 254/2013 si decizia ANP 619/14.10.2011, precum si documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucuresti, se constata ca nu reprezinta angajamente ale institutiei de invatamant superior, ci puncte de vedere exprimate in nume personal", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si:
Anisie, despre deschiderea școlilor din toamnă: Nu e cazul de...
Anisie, despre deschiderea...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului National al Rectorilor (CNR) sa solicite universitatilor o analiza punctuala a cazurilor in care profesorilor din respectivele institutii au dat recomandari pentru carti scrise de detinuti. Adrian Curaj a solicitat CNR sa intreprinda demersurile necesare pentru apararea integritatii academice, in conditiile in care profesori universitari si conferentiari au semnat recomandari pentru cartile scrise de persoanele aflate in regim de detentie.

O situatie centralizata a masurilor luate de fiecare universitate in parte va fi centralizata si transmisa pana la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educatiei.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marti, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Citeste si:
Caramitru: "Nu mai spuneti ca eu as fi politician. Sunt un cetatean...
Caramitru: "Nu mai spuneti ca...

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

Ministerul Justitiei a facut publica lista profesorilor universitari care, dupa cum prevede procedura, le-au dat detinutilor recomandare scrisa pentru a elabora o lucrare stiintifica pe o anumita tema. De asemenea, sunt enumerate si editurile care au publicat sutele de lucrari scrise in penitenciare.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.