Sport 12 Mai 2015 17:12
Directia Nationala Anticoruptie a clasat dosarul privind rezilierea contractului dintre Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Victor Piturca, fara ca fostul selectioner al echipei nationale sa achite despagubiri, intrucat "faptele nu exista".

"A rezultat din actele dosarului ca, in cauza, nu poate fi pusa in miscare actiunea penala deoarece, conform articolului N punctul 2 din contractul invocat in plangere, raporturile de munca pot inceta oricand prin acordul partilor. Plata despagubirilor despre care se vorbeste in plangerea penala ar fi devenit incidenta doar in situatia prevazuta de articolul N punctul 5 din acelasi contract, text care stipuleaza denuntarea unilaterala a contractului de catre oricare din parti", arata DNA, in raspunsul formulat.

In ordonanta de clasare se subliniaza ca, fiind vorba de un act bilateral, niciuna din parti nu datoreaza niciun fel de despagubiri.

"In legatura cu sustinerea din plangere, conform careia nu s-a respectat articolul 35 alineatul 4 litera J1 din statutul Federatiei Roman de Fotbal, aceste dispozitii nu se aplica spetei de fata, contractul de munca fiind incheiat si, respectiv, reziliat, exact de aceleasi persoane indrituite la aceasta; prevederile din statut mentionate se refera la eliberarea din functie ca act de vointa al Federatiei si nu la acordul bilateral de care vorbeam mai sus", conform sursei citate.

Dosarul de urmarire penala a fost deschis de Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce patronul FC Universitatea Craiova, Adrian Mititelu a facut o plangere impotriva presedintelui FRF, Razvan Burleanu, legat de rezilierea contractului fostului selectioner Victor Piturca, precizand ca este vorba de abuz in serviciu in acest caz.

"Eu am fãcut plangerea la DNA impotriva lui Burleanu. Pentru ca ar fi trebuit sa-i ia banii lui Piturca, care a luat cinci milioane de euro, si el l-a lasat sa plece asa... Chiar daca a fost sau nu a fost trecuta decizia de a modifica acel contract al lui Piturca prin Comitetul Executiv, tot va face puscarie. Burleanu a pagubit Federatia Romana de Fotbal cu cel putin un milion de euro. E vorba de o infractiune de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In plus, eu suspectez ca e vorba si de coruptie, dar nu am dovezi. Banuiesc ca s-a platit o suma de bani la negru", declara, in 4 martie, Mititelu pentru MEDIAFAX.

Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

Razvan Burleanu era acuzat ca i-a reziliat contractul lui Victor Piturca fara a avea aprobarea Comitetului Executiv al FRF. Burleanu a recunoscut ca, inainte de partida din 11 octombrie 2014, cu Ungaria, din preliminariile Campionatului European din 2016, a semnat cu Victor Piturca o anexa la contract prin care selectionerul renunta la clauza de a fi despagubit in cazul in care e dat afara, iar federatia la cea prin care ar fi primit 500.000 de euro daca antrenorul pleca de buna voie.

Membrii Comitetului Executiv al FRF nu au votat, in sedinta din 27 octombrie 2014, rezilierea contractului fostului selectioner Victor Piturca, decizia de incetare a colaborarii cu tehnicianul nefiind supusa aprobarii, deoarece a fost asumata de presedintele Razvan Burleanu.

La finalul sedintei de atunci a Comitetului Executiv, presedintele CA al FC Steaua, Valeriu Argaseala, a precizat ca nu s-a votat rezilierea contractului lui Victor Piturca si ca a existat doar o informare in acest sens a presedintelui Razvan Burleanu. "Da, s-a vorbit despre contractul lui Piturca, a fost o informare a domnului presedinte legata de rezilierea contractului lui Piturca. Nu s-a votat. A fost doar o informare referitoare la desfacerea acestui contract. Acea hotarare a Comitetului de Urgenta s-a supus votului si s-a votat", a spus Argaseala.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, declara, la 27 octombrie 2014, ca FRF nu a fost prejudiciata prin incetarea contractului cu Victor Piturca, precizand ca renuntarea la clauza de reziliere de 500.000 de euro a fost si in "interesul fotbalului romanesc". "Daca ati avea cunostinte juridice, prejudiciu nu poate sa fie decat estimat si nu poate fi stabilit decat de o instanta. In niciun caz federatia nu a fost prejudiciata in nuanta pe care dumneavoastra ati dorit sa o introduceti. Va asigur ca toate procedurile in ceea ce priveste rezilierea contractului cu Victor Piturca s-au respectat. Aceasta reziliere este in interesul domnului Piturca, dar si in interesul fotbalului romanesc", spunea presedintele FRF.

Burleanu mentiona ca membrii Comitetului Executiv au votat decizia Comitetului de Urgenta prin care el era mandatat sa negocieze rezilierea contractului cu Piturca. "Comitetul Executiv a votat decizia Comitetului de Urgenta, care ma mandata la vremea respectiva sa negociez rezilierea, incetarea contractului cu domnul Piturca pe cale amiabila. S-a votat acest lucru dimineata. Putem deschide si un subiect privind drepturile angajatorului versus drepturile angajatului, si chiar si Comitetul Executiv a primit azi doua puncte de vedere din aceasta perspectiva, in care se spune foarte clar ca domnul Piturca putea sa plece fara sa plateasca nici macar acea clauza de 500.000 de euro, pentru ca nu era vorba de peste 1 milion de euro cum s-a vehiculat", mai spunea Burleanu.

Citeste si:
FRF Burleanu: „Încep să se vadă beneficiile VAR, chiar dacă sunt...
FRF Burleanu: „Încep să se...

Presedintele FRF explica faptul ca Victor Piturca nu dorea sa plateasca niciun ban drept despagubiri si ca in aceste conditii nu putea sa tina cu forta un antrenor la conducerea primei reprezentative. "Inaintea meciului cu Ungaria s-a semnat un act aditional la acest contract (n.r. - cu Victor Piturca). Era un meci de maxima importanta, care putea fi castigat, dar care putea fi si pierdut, am luat decizia de a semna acest act aditional astfel incat fiecare dintre parti putea sa denunte contractul fara plata niciunei cauze. M-am gandit ca, in contextul in care am fi suferit ca echipa nationala un esec cu Ungaria, urmat de un esec sau un rezultat nu pozitiv cu Finlanda, sa am aceasta posibilitate de a nu trebui sa platesc, nu eu, ci FRF, incetarea contractului cu selectionerul. Mai mult decat atat, echipa nationala nu este un loc unde sa tii pe cineva cu forta. Daca un angajator tine pe cineva cu forta, ce performante ar mai avea angajatul la locul de munca? Acesta a fost gandul si cu Victor Piturca, sa nu tin cu sila la nationala pe cineva care nu isi mai doreste acest lucru. Victor Piturca nu voia sa plateasca absolut niciun ban. Ar fi ramas. Si am optat pentru aceasta perspectiva", afirma oficialul FRF.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Burleanu adauga faptul ca prin rezilierea contractului, Victor Piturca nu va putea avea pretentii in ceea ce priveste o parte din prima de calificare la Euro-2016. "Actul aditional semnat inainte de meciul cu Ungaria prevedea reducerea termenului contractual, si nu termenul contractual, pentru ca vorbim de un contract pe o perioada nedeterminata... Altfel spus, puteam sa asistam ca nici la Euro-2016 nu ne calificam si tot cu Victor Piturca stateam pe banca. Deci nu vorbim de un termen contractual de 2016, 2016 erau doar banii pe care trebuiau dati in cazul unei plecari. Deci se facea calcul pana in noiembrie 2016. Asadar, acel termen s-a redus pana in noiembrie 2015, iar al doilea punct in actul aditional a fost neplata niciunei clauze de niciuna dintre parti, iar al treilea punct a fost ca Victor Piturca sa renunte la orice suma de bani pe care ar putea sa o ceara in viitor. Si aici ma refer la faptul ca dansul si intreg staful tehnic putea sa vina si sa clameze procentual o anumita suma de bani din cele sapte puncte din total. Deci a fost un calcul financiar, am urmarit inclusiv interesul FRF", preciza presedintele FRF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.