În ultima vreme, valul de schimbări economice și de scumpiri a avut un impact direct asupra calității vieții cotidiene. De la creșterea prețurilor alimentelor la raft, la prețul facturilor de utilități sau al materialelor de construcții, nivelul cheltuielilor lunare a crescut semnificativ. Acest lucru ar trebui să ne facă pe fiecare să ne gândim la soluții de a economisi, de a ne menține nivelul de trai, fără a avea însă griji de pe-o zi pe alta. Am pregătit câteva idei utile care să ne ajute la reorganizarea veniturilor personale.

Începe să economisești bani în fiecare lună

Cel mai important lucru în timpul crizelor financiare și economice este să ai niște bani în plus care să îți asigure existența timp de minim 3 luni, în cazul în care sursele de venit curente sunt puse în pericol. Primul pas și cel mai important ar fi sa îți deschizi un cont de economii în care să se depună automat o sumă fixa, lunar, din veniturile tale. Chiar dacă nu va fi ușor la început, fiecare membru al familiei ar trebui să încerce să economisească 10% din câștigurile lunare. O altă metodă de a mai economisi bani este să faci un document în care să notezi cheltuielile zilnice. Astfel, vei putea să ții mai bine sub control bugetul.

Cumpără doar ce ai nevoie

Atunci când vrei să mergi la cumpărături de mâncare, asigură-te că nu ești flămând, pentru că riști să cumperi lucruri inutile, sub impuls. Nu pleca de acasă fără listă și nu te abate de la aceasta. Alege să mergi în magazinele mici sau la piața din cartierul tău și cumpără de la producătorii locali doar cât ai nevoie să consumi. Încearcă să gătești cât mai des acasă. Invită-ți prietenii la tine, în locul unei cine în oraș. Poate veni fiecare cu câte ceva și astfel veți face fiecare câte o economie considerabilă.

Nu cumpăra haine și încălțăminte dacă nu ai nevoie. Ia-ți un produs de calitate, pe care să îl prețuiești și să îl îngrijești cum trebuie, în detrimentul mai multor produse ieftine. Nu te sfii să porți aceeași ținută la două evenimente diferite.

Când vine vorba de cumpărat cadouri pentru cei dragi, optează pentru ceva simbolic sau chiar făcut de tine. Sigur va fi apreciat în locul unui cadou scump, dar nefolositor.

Redu costul facturilor

Deși pare foarte greu de crezut, acest lucru este posibil. Pentru factura la energie electrică, îți poți alege furnizorul în funcție de costul pe kilowatt. De asemenea, înlocuiește becurile normale din toată casa cu unele cu led. Fii consecvent în citirea contorului de lumină și trimite indexul lunar. Dacă locuiești la casă, montează-ți panouri solare. Vei avea, astfel, propriul curent electric și vei putea deveni chiar și prosumator. Cu astfel de pași mici, vei reuși să economisești câte puțin cât să conteze.

Citeste si:
Fostul director ING Bank, Ralph Hamers, cercetat pentru spălare de...
Fostul director ING Bank,...

Mai poți economisi și la consumul de apă. Nu lăsa apa să curgă inutil, achiziționează o mașină de spălat vase și vei vedea că va scădea consumul de apă semnificativ. Pune-ți filtru la chiuveta din bucătărie și astfel nu vei mai fi nevoit să cumperi apă din comerț.

Alege mijloace de transport eficiente

Primul pas este să pui pe hârtie consumul lunar de combustibil. Poate în viitor îți vei lua o mașină electrică sau una hybrid ca să mai reduci din banii dați pe motorină sau benzină. Dacă ai drumuri de făcut doar prin oraș, poți alege mijloacele de transport în comun, bicicleta sau chiar o trotinetă. Pentru călătoriile în afara orașului, ai putea călători cu trenul sau microbuzele. Să folosești mașina doar atunci când ai nevoie neapărat, ar putea fi o idee de economisire.

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

Nu contează cum alegi să economisești, important este să începi de undeva și să transformi acest lucru într-un obicei. Vei vedea ce satisfacție o să ai atunci când vei avea mai mulți bani în cont.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2023 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.