Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a avut loc în seara zilei de marți în Arad. Mai multe clădiri s-au ales cu crăpături, iar oamenii din regiune au intrat în panică.

Cutremur cu magnitudinea de 5,3 în Arad, marți seara

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că în ziua de 06.06.2023, 20:26:52 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3 a avut loc în CRISANA, ARAD la adâncimea de 6.4 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 24km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 74km SE de Bekescsaba, 93km N de Resita.

Reprezentanții ISU Arad au anunțat că mai multe apeluri au fost înregistrate de la oamenii care locuiesc în Arad, dar și în apropiere. Aceștia au comunicat că în urma seismului s-au desprins elemente de construcție de pe clădiri, au apărut crăpături în pereți, iar mobila din casă a luat-o la vale. Marți seara, Ministerul Afacerilor Interne a menționat că apelurile la 112 s-au recepționat din judeţele Arad, Sălaj, Timiş şi Maramureş.

"Echipajele de pompieri au fost alertate şi sunt pe teren. Până la acest moment au fost primite apeluri la 112 (şapte în judeţul Arad, unul în judeţul Sălaj, unul în municipiul Timişoara şi unul în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă. În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor", precizează MAI, pe pagina sa de Facebook.

Românii s-au panicat după ce au simțit seismul puternic, preț de câteva secunde bune. Mulți dintre locuitorii din Arad au spus că nu au mai trăit un asemenea cutremur de la cel din 1977.

„Ne-am speriat foarte tare. A fost și un zgomot puternic. A fost cel mai intens cutremur pe care l-am simțit vreodată”, declară una dintre arădence.
Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

De ce au loc cutremure în vestul țării? Explicațiile specialiștilor

Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a explicat care sunt cauzele pentru care în vestul țării au loc cutremure. De asemenea, după puternicul seism de marți seara, au mai urmat alte 13 replici.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnititudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (...) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube. S-au produs 13 replici din care cea mai mare a fost de 3,2 grade. Iar ultima replică a fost astăzi dimineață, a avut magnitudinea de 2,2”, a declarat directorul INFP.
Citeste si:
Patru cutremure au avut loc noaptea trecută în România
Patru cutremure au avut loc...

Seismologul Mihai Diaconescu a explicat cum au loc cutremurele în zona de vest a României.

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (...) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumediene de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a declarat Mihai Diaconescu.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iunie 2023 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.