Elevii din România care vor participa la olimpiadele școlare naționale și etapele județene vor putea solicita pentru a-și putea vedea lucrările, în anumite zile stabilite de inspectoratele școlare județene (ISJ) / ISMB, a transmis Ministerul Educației. Mai mulți elevi din țară, care au participat la olimpiade nu li s-a permis să își vadă lucrări nici înainte, nici după contestații.

Elevii vor putea să își vadă lucrările de la olimpiade

Potrivit documentului Ministerului Educației, inspectoratele școlare județene sunt îndemnate să stabilească anumite zile în care ”să dea curs eventualelor solicitări de vizualizare a propriilor lucrări scrise, depuse de către elevii participanți la etapa județeană a olimpiadelor naționale sau de către părinții lor”. Această nouă măsură vine în premieră, ”în vederea îmbunătățirii procedurilor referitoare la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare” și ”cu scopul asigurării transparenței procesului de evaluare în cadrul competițiilor școlare”, potrivit documentul emis de Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din Minister.

De asemenea, în document nu este menționat dacă părinții sau profesorii trebuie să îi însoțească pe elevii care solicită să își vadă lucrările de la olimpiadă. Totodată, nu se specifică nici locul unde are loc vizualizarea, în centrul de concurs sau la sediul inspectoratului, însă aceste detalii pot fi cerute inspectoratelor de părinții și elevii – în cazul celor minori, și de elevii majori care depun cererea către ISJ.

Anterior, Ministerul Educației s-a adresat către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) în ceea ce privește Olimpiada Națională de Matematică (ONM), etapa județeană, după ce un părinte a trimis o sesizare cu privire la vizualizarea lucrării de la olimpiadă, etapa pe sector. Atunci, instituția a anunțat că participanții la etapa județeană a ONM au dreptul să își vizualizeze lucrările după contestații. Precizarea a venit însă la 4 zile după data la care s-au afișat rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor.

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...

Simulare Bacalaureat 2023

Luni, 27 martie 2023, elevii claselor terminale din România au susținut prima probă la simularea examenelor de Bacalaureat 2023. La simulările din acest an, elevii de la profil real au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult - Harap Alb de Ion Creangă, în timp ce elevii de la profil uman au avut la subiectul 3 „Relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat” - Harap Alb de Ion Creangă.

Miercuri, 29 martie, elevii claselor a XII-a au susținut a treia probă a simulărilor examenului de Bacalaureat la materia la alegere a profilului și specializării. Marți, 28 martie, elevii claselor terminale scris examenul la materia obligatorie a profilului, matematica sau istoria


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2023 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.