Trei cutremure au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în România. Două dintre acestea au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, cu o magnitudine de 3,9, respectiv 3,1, iar al treilea cutremur a avut loc în Gorj, a transmis Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremure în lanț în România, în noaptea de sâmbătă spre duminică

Primul cutremur cu magnitudinea de 3,9 pe Richter a avut loc la ora 1:32 (ora locală a României) la adâncimea de 122 km şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 54 km nord-vest de Buzău, 57 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 75 km vest de Focşani şi 87 km nord-est de Târgovişte.

Al doilea cutremur cu o intensitate de 2,1 s-a produs la ora 04:18:13 (ora locală a României), în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 14km. Cutremurul s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 21km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 81km S de Deva, 92km E de Resita.

Cel de-al treilea cutremur a avut loc de asemenea în zona seismică Vrancea, Buzău, la ora locală 4:20 la adâncimea de 106 km, înregistrând o magnitudine de 3,1. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49 km nord-vest de Buzău, 62 km nord-est de Ploieşti, 63 km est de Braşov, 64 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 69 km sud-vest de Focşani şi 92 km nord-est de Târgovişte.

Zeci de cutremure în Gorj și Vrancea

De la începutul lunii martie, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate 20 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 4,2 pe Richter. În ceea ce privește zona Olteniei, judeţul Gorj, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului a raportat 56 de cutremure cu magnitudini între 2 şi 4,9. După puternicul cutremur care a avut loc în Turcia în data de 6 februarie, numărul cutremurelor din România a crescut semnificativ, chiar dacă acestea au magnitudini slabe.

După tragedia din Turcia și Siria, în zona Oltenia din România au început să apară tot mai multe cutremure, unele dintre ele fiind destul de puternice. Unul dintre cutremurele petrecute în Gorj, cu magnitudinea de 5,7, a avut în jur de 540 de replici. În urma seismului, mai multe clădiri au avut de suferit, iar oamenii au intrat în panică.

Citeste si:
Patru cutremure au avut loc noaptea trecută în România
Patru cutremure au avut loc...

Zona în care s-au produs cutremurele are o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc în 1943, la adâncimea de 9,9 kilometri. În România, cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri și o magnitudine de 5,7.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Martie 2023 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.